Oamenii din epoca de piatră ştiau să facă pâine

miercuri, 20 octombrie 2010

Oamenii din epoca de piatră ştiau să facă pâine
Foto: descopera.ro

Omul din Epoca de Piatră a fost văzut întotdeauna ca un sălbatic, stând lângă foc şi muşcând dintr-o bucată de carne. Dar o nouă cercetare sugerează că dieta lui era mult mai echilibrată şi că inventase deja pâinea, acum 30.000 de ani.


Vânătorii preistorici nu se bazau doar pe animale pentru dieta lor, ci şi pe mâncarea procesată din plante, potrivit unui nou studiu.

Până acum se credea că oamenii din Epoca de Piatră ignorau grânele, mai ales pentru că erau greu de procesat.

Un microscop extrem de puternic a descoperit urme de amidon din grâne pe pietrele recuperate din situri arheologice din Italia, Rusia şi Cehia.

Urmele de pe pietre arată, însă, că existau pietre  folosite pentru măcinarea grânelor ca într-un mojar, cu 18.000 de ani înainte de inventarea lui, potrivit dr. Anna Revedin şi colegilor săi.

Reziduurile de grâne aparţin în principal papurei şi ferigilor, care sunt bogate în amidon, o sursă bogată de carbohidraţi şi energie.

"Este ca o lipie făcută doar din făină şi apă (...) Făceau un fel de pită şi o găteau pe piatra fierbinte", a spus Laura Longo, unul dintre cercetătorii echipei. Produsul final era crocant ca un biscuite, însă nu foarte gustos.

Introducerea cerealelor în dieta noastră este considerată un pas important în evoluţia umană din cauza complexităţii tehnice şi a manipulării culinare necesare pentru a transforma grânele în mâncare.

Populaţiile europee din paleolitic sunt considerate predominant carnivore, întrucât dovezile legate de mâncarea din plante sunt limitate. Oamenii din Epoca de Piatră se pare că erau mai dezvoltaţi decât se credea până acum, cunoscând bazele realizării făinii.

0 Comments: