G20: SUA cer ţărilor cu excendente comerciale să-şi reformeze politicile valutare

sâmbătă, 23 octombrie 2010

G20: SUA cer ţărilor cu excendente comerciale să-şi reformeze politicile valutare
Foto: agerpres.ro

Statele Unite au cerut la reuniunea G20 din Coreea de Sud, ca statele cu excedente comerciale să îşi reformeze politicile valutare, pentru a susţine dezvoltarea mondială, în condiţiile amplificării temerilor legate de declanşarea unui război al monedelor, transmite agenţia AFP, preluată de Mediafax.


Propunerile americane, care fac aluzie la China, ar putea întâmpina opoziţia mai multor state, precum Japonia.

"Ţările din G20 cu excedente persistente trebuie să aplice măsuri structurale, bugetare şi de politică valutară pentru a susţine sursele interne de creştere, precum şi cererea mondială", potrivit unei scrisori a secretarului american al Trezoreriei, Timothy Geithner, adresată miniştrilor de Finanţe din G20, care nu menţionează niciun stat în mod special.

Statele Unite sunt nemulţumite în special de subevaluarea yuanului chinezesc, jumatăte din deficitul comercial al ţării fiind din relaţiile cu China.

Geithner propune ca dezechilibrele balanţelor externe ale ţărilor din G20 să nu depăşească un anumit procentaj din PIB, fără să propună şi limita.

Potrivit unor oficiali din G20, acest plafon ar putea fi stabilit la 4% din PIB, până în 2015.

Propunerea riscă să fie primită cu reticenţă de multe ţări exportatoare, între care China, Germania şi India.

"Statele din G20 trebuie să se abţină de la aplicarea unor politici valutare care să le confere un avantaj concurenţial", a mai spus Geithner.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele mai mari 20 de state ale lumii, reuniţi la Gyeongju, în sud-estul Coreii de Sud, vor încerca până sâmbătă seara să prevină un război al monedelor care ar pune în pericol redresarea mondială.

Proiectul declaraţiei finale a reuniunii sugerează că ţările din G20 se angajează "să se abţină de la devalorizările valutare în scop concurenţial", a relatat Dow Jones.

Scrisoarea lui Geithner a fost prezentată în timpul unei întâlniri de o ora a reprezentanţilor statelor din G7, care a precedat reuniunea G20.

0 Comments: