Institutul Oncologic are de astăzi un laborator de medicină nucleară, dotat cu utilaj de 500 mii dolari SUA

joi, 21 octombrie 2010

Institutul Oncologic are de astăzi un laborator de medicină nucleară, dotat cu utilaj de 500 mii dolari SUA
Foto: gov.md

Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea a 50 de ani de la fondarea instituţiei, care a coincis şi cu desfăşurarea celui de-al treilea Congres al oncologilor din Republica Moldova. Potrivit directorului Institutului Victor Cernat, laboratorul a fost asigurat cu utilajul necesar de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică în cadrul unui proiect comun cu Academia de Ştiinţe a Moldovei. Costul utilajului este de 500 mii dolari SUA.


Potrivit lui Victor Cernat, laboratorul este menit pentru depistarea metastazei canceroase în sistemul osos. Pacienţii laboratorului vor fi deserviţi gratuit, susţine directorul Institutului.

La evenimentul de dare în exploatare a laboratorului a fost prezent şi premierul Vlad Filat. „Ştim că doleanţele savanţilor şi ale medicilor, ale tuturor colaboratorilor Institutului vizează întâi de toate asigurarea instituţiei cu echipament şi tehnologii medicale moderne", a spus prim-ministrul. În acest context, acesta a adus mulţumiri tuturor partenerilor din SUA, Olanda, Japonia, Germania, Cehia şi alte state pentru realizarea unor astfel de proiecte, menite să asigure dezvoltarea durabilă a Institutului Oncologic.

Cu această ocazie, un grup de medici şi savanţi ai Institutului Oncologic au primit, drept recunoştinţă pentru activitatea şi realizările profesionale, diplome din partea Guvernului Republicii Moldova.

sursa: Unimedia

0 Comments: