Polonia şi Suedia oferă o perspectivă de extindere vecinilor UE din est

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Polonia şi Suedia oferă o perspectivă de extindere vecinilor UE din est
Foto: hristofor.files.wordpress.com

"Polonia şi Suedia au convingerea că Uniunea Europeană trebuie să ofere o perspectivă de extindere pentru viitor vecinilor săi din est: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova", se spune într-o scrisoare comună semnată de miniştrii Afacerilor Externe al Poloniei şi Suediei, Radoslaw Sikorski şi Carl Bildt, adresată şefului diplomaţiei UE, Catherine Ashton şi Comisarului UE pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule.


Potrivit miniştrilor Suedez şi Polonez, ţările menţionate sunt considerate țări europene, şi, prin urmare, au un statut special, în conformitate cu acordurile UE.

În același timp, miniștrii de Externe au remarcat faptul că înainte de a adera la UE, aceste şase ţări vor trebui să accepte normele europene şi să acordeze legislaţia națională cu legislaţia UE, să creeze o zonă de liber schimb şi să introducă regimul fără vize, precum şi să participe şi în alte proiecte europene, cum ar fi cooperarea în aplicarea legii militare, şi probleme de imigrare.

În acest sens, miniştrii au făcut apel să fie bine organizat summitul la care vor participa ţările membre ale Parteneriatului estic, programat pentru 26 mai în Budapesta.

Radoslaw Sikorski şi Carl Bildt consideră, de asemenea, că este necesar să fie separate alocările financiare ale Politicii Europene de Vecinătate în două, o parte pentru cooperarea cu vecinii din sud şi cea de-a doua pentru cei din est. În prezent, din totalul bugetului general alocat finanțării politicilor de vecinătate care constituie circa 1.7 de miliarde de euro pe an, pentru vecinii din est, UE a alocat 600 de milioane de euro, care au fost suplimentate cu 90 de milioane de euro pe an din bugetul Parteneriatului Estic.

În același timp, miniştrii Suedez şi Polonez consideră că cel mai probabil, UE va putea să invite ţările post-sovietice la aderarea în cel puțin 10 ani.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la euobserver.com


0 Comments: