35 euro - prețul maxim pentru pașaportul biometric, care se va elibera din ianuarie 2011

joi, 21 octombrie 2010

35 euro - prețul maxim pentru pașaportul biometric, care se va elibera din ianuarie 2011
Foto: roncea.ro

Din 2011, în Republica Moldova vor fi eliberate doar pașapoarte electronice cu date biometrice. Prețul unui pașaport nu este stabilit, dar potrivit Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, acesta nu va fi mai mare de 35 euro. Totodată, toate pașapoartele, eliberate până la 1 ianuarie 2011, vor rămâne valabile.


Deținerea pașaportului electronic nu înseamnă că cetățenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize imediat după 1 ianuarie 2011, dar ”este un pas determinat în decizia Uniunii Europene de a acorda țării noastre posibilitatea de a călători fără vize în spațiul UE”, a menționat șeful Delegației UE la Chișinău, Dirk Schuebel, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 21 octombrie.

Pașaportul biometric oferă mai multe avantaje, principalele fiind creșterea securității statului, lupta împotriva terorismului și controlul  fluxului migrațional. 

Pașaportul biometric se identifică prin faptul că are pe coperta din față simbol internațional și conține datele biometrice ale posesorului, care nu pot fi replicate - fotografia și amprentele digitale, plus celelalte date personale. Termenul de valabilitate a unui pașaport biometric va fi de 7 ani pentru maturi și de 4 ani pentru copiii până la 7 ani.  

Republica Moldova este deja pregătită pentru a implementa pașapoartele biometrice, până în prezent fiind eliberate circa 2,800 pașapoarte. Prețul actual al pașaportului este de circa 700 lei.

Potrivit viceministrului MTIC, Dorin Recean, procedura de implementare este una costisitoare și va presupune o acoperire financiară de circa 3 milioane euro.  În acest sens, Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un grant nerambursabil, în valoare de 2 milioane de euro. Prețul maxim al unui pașaport este de 35 euro, în cazul în care acesta va fi eliberat în regim normal (30 zile), dar Guvernul l-ar putea micșora. Pașaportul biometric va putea fi eliberat și într-o zi, dar va costa mai scump.

UNIMEDIA precizează că implementarea pașapoartelor biometrice este una din condițiile obligatorii impuse de Uniunea Europeană, în cadrul negocierilor privind liberalizarea regimului de vize, lansate oficial la 15 iunie 2010. Toate țările membre UE au deja implementat sistemul de pașapoarte electronice cu date biometrice.

Sursa: UNIMEDIA



 


0 Comments: