Fostul președinte al SUA, Bill Clinton, a pierdut de câteva ori codurile nucleare de la servieta neagră

vineri, 22 octombrie 2010

Fostul președinte al SUA, Bill Clinton, a pierdut de câteva ori codurile nucleare de la servieta neagră
Foto: blogs.smh.com.au

”Fostul președinte al SUA, Bill Clinton, era foarte neatent și uituc și deseori pierdea cartela cu codurile nucleare”, scrie generalul american în rezervă, Hugh Shelton, în recent publicata carte: ”"Without Hesitation: The Odyssey of an American Warrior”.


Shelton afirmă că  așa-numitul ”biscuitul nuclear” - cartela digitală, pe care sunt înscrise codurile necesare pentru a ordona o lovitură nucleară, de care nici un preşedinte american nu trebuie să se despartă nici în somn, a fost pierdut de către președintele Clinton și a lipsit câteva luni în anul 2000.

Potrivit procedurii, cartela este încredințată unui colaborator al șefului statului, iar în fiecare lună Pentagonul se asigură că președintele deține aceste coduri. În timpul uneia din verificările trianuale, însă, s-a depistat că  prețioasa cartelă lipsește.

”Am descoperit că angajatul Casei Albe nu știe unde se află vechile coduri, pentru ca dispăruseră", spune generalul, menționând că cea mai mare temere a sa a fost ca acest incident grav să nu devină public la acel moment.

UNIMEDIA precizează  că președintele unui stat, care deține armă nucleară, poate ordona o lovitură nucleară, contactând în orice moment Statul Major. Servieta neagră, legată de încheietura militarului, care îl însoțește pe conducătorul statului în toate deplasările, este un alt element a unui lanț de securitate foarte complex. Pentru a activa sistemul, președintele trebuie să numească codurile înscrise pe cartela digitală, pe care o deține.

Potrivit locotenent-colonelului Robert Patterson, care a publicat o carte acum câțiva ani, Clinton ar mai fi pierdut codurile nucleare în 1998, imediat după scandalul cu Monika Lewinsky.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la rian.ru


0 Comments: