Expert ucrainean: Pentru reglementarea conflictului transnistrean Bucureștiul trebuie să renunțe la ideea României Mari

joi, 21 octombrie 2010

Expert ucrainean: Pentru reglementarea conflictului transnistrean Bucureștiul trebuie să renunțe la ideea României Mari
Foto: hotnews.md

"România este țara care deține cheile soluţionării conflictului transnistrean. De poziția României depinde situaţia din Basarabia şi situația geopolitică în regiune. În prezent, România promovează o politică de alipire la frontierele sale a teritoriului Republicii Moldova. România ar trebui să abandoneze politica de românizare a populaţiei din Republica Moldova. În cazul în care Bucureştiul va continua să urmeze politica de creare a României Mari, aceasta ar însemna continuarea scenariului prost în rezolvarea situaţiei în care s-a pomenit Basarabia".


Declaraţia aparţine analistulului politic ucrainean, directorul Institutului de Strategii Globale, Vadim Karasev, şi a fost lansată ca urmare a declarației lui Dmitri Medvedev, potrivit căreia succesul de soluţionare a conflictului transnistrean depinde și de România.

Potrivit expertului, în cazul în care Rusia şi UE vor forţa România să accepte opţiunea de a rezolva conflictul în mod pașnic, acesta va fi scenariul cel mai bun care va satisface atât Rusia, cât şi Ucraina.

Karasev consideră că Medvedev nu a menţionat rolul Ucrainei în soluţionarea conflictului transnistrean, deoarece Ucraina şi așa este un participant activ în procesul de negociere. "Ucraina pretinde să aibă un rol major în soluţionarea conflictului transnistrean. La urma urmei, Ucraina are hotar comun cu Transnistria, unde locuiesc circa 300 de mii de ucraineni. Este diaspora destul de puternic reprezentată, care poate fi, de asemenea, folosită în atingerea obiectivelor dorite", a spus Karasev.
 
Sursa: UNIMEDIA cu referire la regnum.ru


0 Comments: