Europarlamentari cer instituţiilor europene să continue sprijinul pentru Republica Moldova

vineri, 22 octombrie 2010

Europarlamentari cer instituţiilor europene să continue sprijinul pentru Republica Moldova
Foto: karadeniz-press.ro

Europarlamentarul român, membru al delegaţiei la Comisia interparlamentară Uniunea Europeană - Republica Moldova, Cristian Buşoi a cerut, astăzi, în plenul Parlamentului European un calendar clar pentru Republica Moldova în vederea liberalizării vizelor pentru cetăţenii moldoveni. În cadrul dezbaterilor asupra dosarului privind reformele înregistrate de autorităţile de la Chişinău, Cristian Buşoi a subliniat că ultimul an a demonstrat clar angajamentul european al acestei ţări.


”Am urmărit cu mult interes evoluţia pozitivă a Moldovei şi pot să afirm că în ultimul an s-a demonstrat foarte clar angajamentul Republicii Moldova pe calea europeană. Trebuie sa fim realişti şi să recunoaştem că procesul de tranziţie al Moldovei nu este unul uşor şi încă multe reforme mai sunt de iniţiat," a declarat europarlamentarul român.

Buşoi a cerut, de asemenea, continuarea acţiunilor de sprijin pentru Republica Moldova din partea tuturor instituţiilor europene, amintind testul important al alegerilor parlamentare pe care Chişinăul îl are de trecut luna viitoare.

Vicepreședintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu, a declarat, cum "prin Politica de Vecinătate şi Parteneriatul Estic, perspectivele Moldovei de a se apropia de UE şi, apoi, de a fi admisă - după îndeplinirea condiţiilor necesare, se îmbunătăţesc".

"Moldova este ultima parte a latinităţii aflată încă în afara Uniunii Europene. Istoria a jucat un rol decisiv în această situaţie," a declarat europarlamentarul Ioan Mircea Pascu.

"Deşi va fi confruntată cu alegeri în curând, actuala coaliţie a accelerat ritmul reformelor, la care UE a răspuns adecvat. Atât ritmul reformei interne cât şi răspunsul Uniunii trebuie să continue," a precizat Ioan Mircea Pascu.

Vicepreşedintele în materie de politică externă din Parlamentul European, Adrian Severin, a declarat, în cadrul dezbaterii plenare, că Republica Moldova are o singură opţiune: ”aceea de a alege între europenizare sau transnistrializare, între un viitor al securităţii, prosperităţii şi justiţiei sociale şi un trecut sovietic oligarhic”.

"Evoluţiile recente din Moldova au fost până în prezent negativ influenţate de către instabilitatea politică internă. Problema fundamentală cu care se confruntă Republica Moldova nu este legată de provocările externe, ci de diviziunea internă existentă între forţele politice. Instabilitatea politică internă nu a permis coaliţiei aflate la guvernare să implementeze opţiunile sale pro-europene", a afirmat eurodeputatul.

Adrian Severin a făcut apel "la toate forţele politice din Moldova care propun un astfel de viitor să evite confruntările inutile şi să se concentreze asupra dezvoltării unei viziuni ample ce are drept scop atingerea obiectivelor europene de către Moldova."

sursa: Unimedia

0 Comments: