Cinci temple de basm de pe Pământ

joi, 21 octombrie 2010

Cinci temple de basm de pe Pământ
Foto: descopera.ro

Peste un sfert din populatia lumii impartaseste credintele religioase orientale, care includ Budismul, Hinduismul, Sikhismul si Taoismul. Toti acesti oameni isi venereaza zeii si li se roaga in temple, atat de diverse arhitectural pe cat de diferite sunt si religiile intre ele. De la ruinele antice ale lui Ankor Wat pana la modernul Wat Rong Khun, exista sute daca nu chiar mii de temple extraordinare in lume.


Manastirea Cuibul Tigrului

Rezemat grijuliu pe marginea unei stanci inalte de aproape 1.000 de metri din Valea Paro, Cuibul Tigrului este unul dintre cele mai sfinte locuri din Bhutan. Legenda spune ca Guru Rinpoche, al doilea Buddha, a zburat pe aceasta stanca in spatele unei tigroaice si apoi a meditat intr-o pestera care ar exista astazi intre peretii manastirii. Lacasul de cult, denumit formal Taktshang Goemba, a fost contruit in 1692 si reconstruit in 1998, in urma unui incendiu. Astazi, manastirea nu mai gazduieste budisti asceti si nu poate fi vizitata nici de turistii obisnuiti.


Wat Rong Khun

Wat Rong Khun din Chiang Rai, Thailanda, este diferita de toate templele budiste ale lumii. Structura complet alba si intens ornamentata, abundenta in oglinzi mozaicale ce par sa straluceasca magic, a fost realizata intr-un stil distinctiv contemporan. Templul este rezultatul mintii renumitului artist thailandez Chalermchai Kositpipat. In fapt, cladirea se afla inca in proces de construire, iar arhitectul sau prevede ca acest proces va mai dura aproximativ 90 de ani . 


Prambanan

Prambanan este un templu hindus din Java Centrala, Indonezia. A fost construit in 850 d.Hr., si este compus din opt mari sanctuare principale si 250 mai mici, in jurul lor. Aproape toti peretii templului sunt acoperiti cu basoreliefuri spectaculoase, care spun povesti ale incarnarilor zeitatii supreme hinduse Vishnu, relateaza aventurile lui Hanuman Regele Maimuta, istorisesc Ramayana si alte legende. 


Pagoda Shwedagon

Nimeni nu stie exact cand a fost construita paya sau pagoda Shwedagon din Myanmar. Legenda spune ca are o vechime de 2.500 de ani, dar arheologii estimeaza ca a fost ridicata intre secolele VI si X ale erei noastre. In secolul al XV-lea, o regina a poporului Mon si-a donat greutatea ei in aur templului. Aceasta traditie s-a pastrat pana in zilele noastre, pelerinii facand ani de zile economii pentru a cumpara mici pachete de frunze din aur pentru a le lipi de peretii templului. Ca si cand tot acest aur nu ar fi fost de ajuns, domul cladirii este acoperit cu peste 5.000 de diamante si cu 2.000 de rubine - exista chiar si un diamant de 76 de carate in varf. Iar templul a gazduit una dintre cele mai sfinte relicve budiste: opt fire din parul lui Buddha.


Templul din Srirangam al lui Vishnu

Templul Sri Ranganathaswamy din orasul indian Tiruchirapalli (sau Trichy) este cel mai mare templu hindus inca folosit ca atare din lume. Lacasul de cult ii este dedicat lui Vishnu, una dintre cele trei zeitati ale Hinduismului. Complexul de temple este masic: acopera o suprafata de 63 de hectare, cu sapte pereti cocentrici, cel exterior avand lungimea de patru kilometri. Peretii demarcheaza spatiu cu spatiu, fiecare mai sacru decat urmatorul, cele interioare fiindu-le interzise celor care nu sunt de religie hindusa.

 


0 Comments: