Parlamentul European: "Un început foarte bun" al negocierilor privind Acordul de asociere cu Republica Moldova

joi, 21 octombrie 2010

Parlamentul European:
Foto: ziuaconstanta.ro

Parlamentul European salută acțiunile recente ale Republicii Moldova, care au drept scop îmbunătăţirea relaţiilor cu Uniunea Europeană şi dorinţa ţării de a căuta o soluţie în rezolvarea problemei transnistrene,” se spune în rezoluţia adoptată azi, 21 octombrie, de către deputaţii europeni, care fac apel la un "rol mai robust al UE" în medierea conflictului regional.


Rezoluţia, fără caracter obligatoriu, subliniază progresul substanţial în relaţiile UE – Moldova pe parcursul ultimului an şi invită Comisia să adopte rapid un plan de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

Europarlamentarii, de asemenea, salută disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova să caute o soluţie la problema transnistreană, un teritoriu separatist situat la frontiera de est a Moldovei cu Ucraina şi guvernat de facto de forţele secesioniste de la începutul anilor 1990. 

Această rezoluție este în conformitate cu declaraţiile făcute în luna mai de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, după ce guvernul Republicii Moldova a prezentat o agendă în acest sens, confirmând disponibilitatea sa de a colabora în continuare cu toţi partenerii săi.

Deputaţii europeni "sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova" şi fac apel la toate părţile pentru a reveni la discuţiile formale "în formatul 5 +2 ", care aduce la masa de negocieri Moldova, Ucraina, Rusia, Transnistria și OSCE, precum și SUA şi UE în calitate de observatori. Poziția mai robustă a UE ar putea fi utilă în găsirea unei soluţii la această problemă, în special prin promovarea unui climat de încredere şi susţinerea proiectelor comune cu comunităţile locale, cred deputaţii europeni.

Parlamentul a aprobat, de asemenea, iniţiativa lansată recent de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Dimitri Medvedev (cunoscută sub numele de "iniţiativa Meseberg") pentru a crea un Consiliu de Securitate UE – Rusia, care are ca scop soluționarea conflictelor regionale, cum ar fi soluţionarea conflictului transnistrean.

În cele din urmă, rezoluţia relevă "un început foarte bun" al negocierilor privind Acordul de asociere cu Republica Moldova (din luna ianuarie a acestui an) şi solicită desfășurarea unei campanii pre-electorale corecte înaintea alegerilor parlamentare din 28 noiembrie.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la europarl.europa.eu


0 Comments: