Astronomii au descoperit cea mai veche şi îndepărtată galaxie

joi, 21 octombrie 2010

Astronomii au descoperit cea mai veche şi îndepărtată galaxie
Comentariu: Galaxia este cel mai puţin vizibil punct din imagine
Foto: NASA/ESA

Astronomii cred că au găsit cel mai vechi lucru din univers: este o galaxie extrem de îndepărtată şi incredibil de veche, apărută atunci când Universul ar fi avut, în termeni umani, 4 ani.


Ascunsă într-o fotografie făcută de telescopul Hubble la începutul acestui an, galaxia este un mic punct luminos vechi de 13,1 miliarde de ani, adică atunci când universul nostru era foarte tânăr: avea doar 600 de milioane de ani. Acest lucru înseamnă că galaxia recent descoperită este cea mai veche şi mai îndepărtată de până acum.

”Galaxia este atât de bătrână în prezent, încât poate nici nu mai există şi s-a contopit cu vecinii săi mai mari!, a spus Matthew Lehnert de la Observatorul din Paris, principalul autor al studiului publicat miercuri în revista Nature.

"În termeni umani, galaxia a apărut atunci când universul avea 4 ani", explică profesorul Richard Ellis.

Astronomii europeni au calculat vârstă după 16 ore de observaţii de la un telescop din Chile care s-a uitat la semnăturile luminoase ale hidrogenului.

La începutul acestui an, astronomii au estimat la 600-800 de milioane de ani de la naşterea universului cele mai îndepărtate puncte din fotografiile făcute de Hubble.

Noua galaxie nu are un nume, e cunoscută după o serie de litere şi de numere. 

"Întrucât lumina are nevoie de foarte mult timp să călătorească pe o distanţă aşa de mare, astronomii văd acum galaxia de acum 13,1 miliarde de ani, când era foarte tânără, poate avea chiar 100 de milioane de ani. Are foarte puţin carbon sau metal, pe care le vedem la stelele mature şi este plină de stele tinere, masive şi albastre", a spus Lehnert.

0 Comments: