Prognoza de ultima ora

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Prognoza de ultima ora
Foto: socolenco.blogspot.com

La alegerile din 29 iulie 2009 partidele parlamentare au obtinut: PCRM — 48 mandate, PLDM — 18, PL — 15, PDM — 13 şi AMN — 7. Acum daca admitem ca AMN nu mai trece pragul, atunci cele 7 mandate trec in mare parte la PL si PLDM sub proportia de 3:4.


Daca PL si PLDM isi mentin tot electoratul de la ultimele alegeri, atunci vor putea pretinde la 18 mandate respectiv la 22. Un alt aflux de electorat spre PL si PLDM va veni din partea PDM, iar acest electorat este cel fost psl-ist, care era de vreo 3%, care ar putea sa mai rupa din PDM alte 2%.

Deci in total PDM poate pierde vreo 5 mandate in favoarea PL si PLDM sub proportia de 2:3. Astfel PL va putea apretinde la 20 mandate, iar PLDM la 25. PDM insa isi va putea completa electoratul din contul celor migrati de la PCRM, care ar putea obsorbi vreo 5%. Asta inseamna ca PDM va ramane practic cu acelas numar de votanti cit au avut la ultimele alegeri, adica se va alege cu 13%. Si PLDM ar putea pierde ceva electorat in favoarea PL, insa aceasta pierdere ar putea fi completata cu electoratul comunist care ar putea migra spre PLDM.

Intr-un post anterior spuneam ca PCRM va pierde vreo 12 mandate in aceste alegeri si daca calculam cu cit a crescut in calcule PL si PLDM, atunci putem deduce ca acele mandate au tunelat spre liberali. Partidele din AIE au potrivit calculelor 58 de mandate, iar PCRM 36 mandate. Se stie ca mai sunt 2 partide parlamentare care s-au format din AMN si PCRM: este vorba despre MAE si PMU. Chiar daca a fost scazut pragul electoral la 4% ma indoiesc sa-l treaca ceea ce inseamna ca vreo 7 mandate se vor distribui intre partidele din AIE si comunisti sub proportia de 5:2 ceea ce inseamna ca pina la urma PDM s-ar putea alege cu 15 mandate, PL cu 22, iar PLDM cu 26 in total AIE avind 63 de mandate, iar PCRM cu 38 mandate.

Partidele din Alianta vor acumula cu 10 mandate mai multe decit la ultimele alegeri parlamentare. Asta inseamna ca se va putea de ales presedintele, insa deja problema poate sa apara intre partidele din alianta, care ar putea intimpina greutati la negocieri. Nu este exclus ca PLDM avind cele mai multe mandate dintre partidele AIE sa pretinda ca si vara asta la functia de presedinte. In asa caz functia de premier va reveni PL-ului, iar speaker ar putea fi ales Marian Lupu.

Continuare pe blogul lui Socolenco...

sursa: Unimedia

0 Comments: