Der Tagesspiegel: În Republica Moldova s-a păstrat ultima rezervație leninistă

duminică, 22 mai 2011

Der Tagesspiegel: În Republica Moldova s-a păstrat ultima rezervație leninistă
Foto: roncea.wordpress.com

Multă lume percepe Transnistria drept "ultimul muzeu al Uniunii Sovietice în aer liber, sau centrul de contrabandă al Europei", însă realitatea este cu mult "mai dură", scrie editorialistul ziarului german Der Tagesspiegel, Paul Flückiger. 


Peste doi ani de la declararea independenţei în 1990 aici a izbucnit "un război civil sângeros". De atunci, timp de 18 ani între Chişinău şi Tiraspol au loc negocieri care practic nu au avut nici un progres.

Federația Rusă, reamintește publicația, a introdus la timpul său pe teritoriul republicii separatiste forțele de menţinere a păcii care "asigură pacea, însă, de asemenea, interesele imperiale ale Moscovei". În pofida obligaţiilor sale internaţionale, Rusia încă nu şi-a retras armata a 14-a din Transnistria, dar nici depozitele de armament.

Anul trecut, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Dmitri Medvedev au convenit să depună toate eforturile pentru a rezolva conflictul. Partea germană, scrie editorialistul, este de părere că acest caz ar putea deveni o hârtie de turnesol în cooperarea dintre UE şi Rusia în ceea ce priveşte rezolvarea conflictelor internaţionale.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la tagesspiegel.de


0 Comments: