(video) A început Festivalul ”Zilele Basarabiei”

vineri, 25 martie 2011

(video) A început Festivalul ”Zilele Basarabiei”
Foto: UNIMEDIA

Astăzi, 25 martie, la București a început festivalul "Zilele Basarabiei". Evenimentele au debutat cu o conferință de presă, susținută de oameni de cultură și politicieni, din România și R. Moldova, cu prilejul deschiderii ediției a IV-a a Festivalului. 


Ștefan Miron, președintele Organizației Studenților Basarabeni, a declarat în cadrul conferinței, că, din păcate, tradițiile și valorile transmise de persoanele care au participat la Unirea de la 1918, au fost date uitării. ”Dacă secolele XVIII-IXX erau caracterizate de Epoca Iluminismului, în sec XXI trăim în secolul divertismentului, iar subiectele care constituie nucleul existenței românilor ca neam, nu mai sunt agreate și promovate de instituțiile media”, a opinat Miron.

La rândul său, Emil Constantinescu, ex-președintele României, a remarcat că tendința de obținere a unui statut social și a carierei face oamenii să uite de sentimentele de după revoluția anti-comunistă. ”Nu există niciun proiect politic, care să nu fie precedat de un proiect cultural. Insist asupra acestei viziuni comune a unui proiect național adresat Neamului Românesc. Dacă ne vom uni în acest proiect, nimic nu ne mai stă în față, iar Uniunea Europeană, ca un prim-obiectiv, trebuie să adune forțele noastre”, a declarat Constantinescu.

Tudor Darie, consilier al prim-ministrului R. Moldova, a menționat că ”prin intermediul Festivalului ”Zilele Basarbiei” se crează posibilitatea apropierii cetățenilor din Molodova și România.

Mircea Druc, ex-prim-ministru al R. Moldova, prezent la conferință, a afirmat că ”românii de 200 de ani nu renunță la Unire. Dacă acest ideal al Unirii nu va fi viu se va duce de râpă tot", a menționar Druc.

Tot astăzi, la Casa de Cultură a Studenților din București a avut loc expoziția ”Utopia podului de Flori”, iar în sala mare a fost prezentat filmul ”Golgota Basarabiei” și ”Basarabia - prăbușirea unei lumi”.

UNIMEDIA menționează că în perioada 24-29 martie 2011, atât în Moldova, cât și în România, vor avea loc manifestări culturale dedicate marcării a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Românească.



Sursa: UNIMEDIA
Pavel Novac, Rodica Căruntu


0 Comments: