12 alimente pentru întărirea sistemului imunitar la început de primăvară

joi, 24 martie 2011

12 alimente pentru întărirea sistemului imunitar la început de primăvară

Ceaiul verde, ghimbirul, afinele, smochinele si merele se afla pe lista alimentelor recomandate pentru intarirea sistemului imunitar, la inceput de primavara.


La inceput de primavara, nu trebuie sa uitam ca sistemul nostru imunitar iese destul de slabit din iarna. Si acum avem mare nevoie de el, deoarece este cel mai important mecanism cu ajutorul caruia ne aparam de agentii patogeni si luptam impotriva bolilor in mod natural.

Ceaiul verde contine antioxidanti care reduc riscul declansarii multor tipuri de cancer.

Chili
 stimuleaza metabolismul, subtiaza sangele si contribuie la eliberarea endorfinelor in organism. De asemenea, este bogat in betacaroten, principala "arma" impotriva infectiilor, si inhiba neuropeptidele, care declanseaza inflamatiile sistemului imunitar.

Ghimbirul ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ne reda pofta de viata si ne scoate din letargie, facandu-ne sa ne regasim tonusul, energia si optimismul.

Afinele contin antioxidanti care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, blocand lezarea tesuturilor, care poate cauza cataracta, glaucom, varice, hemoroizi, afectiuni cardiovasculare si cancer.

Scortisoara stabilizeaza nivelul de zahar din sange si reduce colesterolul rau. Trateaza extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau gripa, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mancare.

Rosiile contin nutrienti care protejeaza chiar si impotriva cancerului. Rosiile contin cantitati mari de vitamina C.

Castravetii contin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. Castravetii ajuta la o buna circulatie sangvina, sunt indicati impotriva imbatranirii celulelor, curata organismul si scad tensiunea.

Cartofii dulci contin glutation, un antioxidant cu rol de coenzima care intareste sistemul imunitar, lupta impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson, precum si impotriva afectiunilor cardiace, a fibrozei chistice si a virusului HIV. 

Smochinele sunt o sursa naturala de minerale, cele mai importante fiind fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul si sulful. 

Ciupercile sunt niste super-alimente: nu contin grasimi, zahar si sare, dar sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B - vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic).

Consumul regulat de rodii asigura o rezistenta sporita a organismului la infectii. Sucul de rodii, avand un continut crescut in polifenoli, reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arteriala, are un efect antiinflamator si scade riscul aparitiei aterosclerozei.

Merele
 sunt cea mai importanta sursa de pectina, o fibra naturala cu multe efecte benefice asupra sanatatii. Aceste fructe scad nivelul colesterolului, previn cancerul pulmonar si afectiunile cardiace, protejeaza organismul de virusul gripei. In plus, regleaza glicemia (fiind recomandate persoanelor care sufera de diabet), au proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si contin multi antioxidanti, care ajuta la detoxifierea organismului si la intarirea imunitatii.

0 Comments: