Chişinău şi Tiraspol discută despre economie şi comerţ

joi, 24 martie 2011

Chişinău şi Tiraspol discută despre economie şi comerţ
Foto: steladanila.blogspot.com

Interconexiunea sistemelor bancare din partea dreaptă şi cea stângă a Nistrului şi anularea taxei de 100% aplicate produselor moldoveneşti la introducerea acestora pe teritoriul Transnistriei. Acestea au fost unele dintre subiectele de discuţii abordate în cadrul şedinţei Grupului de lucru pe economie şi comerţ în contextul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, ce a avut loc la Chişinău, în data de 23 martie curent, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.


La capitolul sectorului bancar, partea transnistreană a enunţat un şir de probleme ce ţin de relaţiile de corespondenţă între băncile din partea stângă şi cea dreaptă a Nistrului, problema convertirii valutelor şi cea a licenţierii în domeniul bancar. Reprezentanţii de la Tiraspol au solicitat examinarea posibilităţii deschiderii conturilor bancare corespondente la Banca Naţională a Moldovei pentru efectuarea operaţiunilor valutare. S-a convenit ca partea transnistreană să prezinte spre examinare la BNM un mecanism de conlucrare care va fi discutat ulterior de către experţi.

În ceea ce ţine de anularea taxei de 100% aplicate produselor moldoveneşti la introducerea acestora pe teritoriul transnistrean, reprezentanţii de la Tiraspol au comunicat că la moment această taxă nu se aplică la produsele agro-alimentare şi medicamente. Reprezentanţii de la Chişinău au solicitat părţii transnistrene anularea acestei taxe, care distorsionează relaţiile dintre agenţii economici.

La finele şedinţei, reprezentanţii de la Chişinău au informat despre progresele înregistrate în negocierile cu UE privind Acordul de Asociere şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv şi au invitat reprezentanţii de la Tiraspol să participe la procesul de negocieri în calitate de observatori. Partea transnistreană a comunicat că autorităţile de la Tiraspol nu au luat o decizie finală privitor la participarea sa în procesul de integrare europeană.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: