Fukushima: Iod puternic radioactiv descoperit la sute de metri de ţărm

sâmbătă, 26 martie 2011

Fukushima: Iod puternic radioactiv descoperit la sute de metri de ţărm

Un nivel al iodului radioactiv de 1.250 mai mare decât cel normal a fost măsurat în mare la câteva sute de metri de centrala nucleară de la Fukushima, a anunţat sâmbătă Agenţia japoneză pentru siguranţă nucleară.


genţia a precizat că testele au fost realizate de compania de electricitate care gestionează situl, Tokio Electric Power (Tepco), folosind apă prelevată în largul reactorului 1. 

'Dacă beţi 50 de centilitri de apă cu această concentraţie de iod, veţi atinge dintr-odată limita anuală pe care o puteţi absorbi. Este un nivel relativ ridicat', a explicat un purtător de cuvânt al Agenţiei. El a explicat însă că 'radioactivitatea eliberată în mare se va dilua odată cu mareea, ceea ce înseamnă că ar fi necesară o concentraţie mult mai mare pentru ca algele şi animalele marine să o absoarbă'. 

Marţi, conţinutul de iod 131 a fost evaluat la un nivel de 126 de ori mai mare decât limita legală fixată de guvern, în apa din Oceanul Pacific prelevată în acelaşi loc din apropierea centralei de la Fukushima Daiichi. Concentraţia de iod radioactiv a crescut deci de aproape zece ori în câteva zile. 

Autorităţile publice au anunţat atunci o înăsprire a măsurilor de control asupra peştilor şi fructelor de mare pescuite de-a lungul coastelor. 

Situaţia de la centrala nucleară avariată de cutremur din nordul Japoniei nu s-a înrăutăţit, dar este nevoie de vigilenţă, a declarat sâmbătă secretarul general al guvernului nipon, Yukio Edano, citat de Reuters şi Kyodo. 

Yukio Edano a precizat că este greu de prognozat când va lua sfârşit criza de la centrala Fukushima Daiichi. 'Situaţia curentă este că facem tot ce putem pentru a preveni o înrăutăţire', a spus Edano, precizând că este necesar 'un enorm volum de muncă' pentru stabilizarea situaţiei. Acesta a adăugat că premierul Naoto Kan şi-a numit un nou consilier special, în persoana lui Sumio Mabuchi, fost ministru al infrastructurii, transportului şi turismului, care îl va înlocui în funcţie pe Manabu Terata. Acesta va colabora cu operatorul centralei, Tokio Electric Power Co, pentru a oferi soluţii la criza creată. 

Operatorul centralei de la Fukushima încearcă de la 11 martie, data la care s-au produs cutremurul şi tsunamiul devastatoare, să prevină producerea unei catastrofe nucleare. Peste 700 de ingineri lucrează în schimburi pentru a stabiliza unitatea şi s-au făcut progrese în sensul repornirii pompelor de apă pentru răcirea barelor de combustibil. Două dintre cele şase reactoare sunt acum percepute ca fiind sigure, dar celelalte patru sunt volatile, eliberând sporadic aburi şi fum. Cu toate acestea, Agenţia pentru siguranţă nucleară a precizat sâmbătă că presiunea în toate reactoarele s-a stabilizat, precizează Reuters. 

Sursa: agerpres.ro


0 Comments: