Zona din jurul centralei Fukushima va fi locuibilă peste cinci ani

vineri, 25 martie 2011

Zona din jurul centralei Fukushima va fi locuibilă peste cinci ani

Situaţia de la centrala nucleară Fukushima-1, avariată în urma devastatorului cutremur din 11 martie, nu prezintă niciun risc pentru locuitorii Japoniei, cu atât mai puţin pentru populaţia altor ţări, consideră directorul-adjunct al Institutului pentru probleme de dezvoltare a energiei atomice al Academiei Ruse de Ştiinţă, Rafael Arutiunian.


"Peste o lună de zile, urmele de iod nu vor mai putea fi identificate, iar starea radiaţiei se va ameliora simţitor, revenind la nivelul normal", a dat asigurări Rafael Arutiunian, vineri, într-o conferinţă de presă la Moscova. 

El a subliniat că teritoriul pe o rază de zece kilometri în jurul centralei va fi locuibil peste cinci ani, după ce va fi curăţat. 

Expertul a admis însă că peştele pescuit în apa mării, în apropiere de centrala nucleară, prezentă risc pentru sănătate, întrucât acesta acumulează un nivel al radiaţiei de o sută de ori mai mare decât apa. Dar contaminarea radioactivă a peştelui va fi de scurtă durată, a dat asigurări Arutiunian. 

Cea mai bună soluţie pentru a opri scurgerile de radiaţii este îngroparea reactoarelor centralei Fukushima într-un sarcofag de beton similar celui de la Cernobâl, a afirmat el, fără a putea estima intervalul necesar acestei lucrări. Arutiunian a precizat că, în cazul avariei de la Cernobâl, acesta a fost finalizat până în luna noiembrie 1986, în condiţiile în care accidentul s-a produs în luna aprilie a aceluiaşi an. 

După seismul de 9 grade, la centrala nucleară Fukushima-1 au avut loc o serie de explozii, provocate de ieşirea din funcţiune a sistemului de răcire. Au fost înregistrate emisii de radiaţii, autorităţile fiind nevoite să evacueze populaţia de pe o rază de 20 de kilometri.

Sursa: agerpres.ro


0 Comments: