Directorul Tiraspoltransgaz a aflat din presă despre înțelegerea dintre Rusia și Moldova

joi, 24 martie 2011

Directorul Tiraspoltransgaz a aflat din presă despre înțelegerea dintre Rusia și Moldova
Foto: theepochtimes.com

"Rusia şi pentru datorii mult mai mici se certa cu Kievul şi Minskul. Iată că acum încearcă să rezolve problema datoriilor cu Tiraspolul. În cazul care modul de soluționare a problemei datoriilor va fi aprobat, republica nerecunoscută va trebui să le acopere, iar Rusia să renunțe la practica vânzării mai ieftine a gazului pentru Transnistria decât pentru consumătorii din Federația Rusă", scrie editorialistul Kommersant, Vladimir Soloviov. 

Potrivit acestuia, autorităţile ruse şi moldoveneşti, în linii mari, au convenit asupra unui mecanism de rambursare a datoriilor Transnistriei pentru gazul rusesc. Datoria Chişinăului față de Gazprom este de aproximativ 350 de milioane de dolari, în timp ce datoria Transnistriei se ridică la mai mult de 2.2 de miliarde de dolari. Mai mult decât atât, nerecunoscuta republică consumatoare de gaz rusesc refuză să-l achite. 


Potrivit lui Valeriu Lazăr, partea moldovenească este gata să recunoască compania transnistreană Tiraspoltransgaz ca subiect juridic separat, cu 2.2 de miliarde de dolari datorii. Iar după ce divizarea acesteia cu Moldovagaz va avea un efect juridic, Gazprom-ul şi Transnistria se vor preocupa bilateral de rambursarea datoriilor.

Este adevărat că la Tiraspol, despre aceste înțelegeri nu se știe nimic. Ieri, directorul general al Tiraspoltransgaz, Nikolai Mițniski, a declarat pentru Kommersant că despre discuţiile referitor la modul de soluționare a problemei datoriilor a aflat din mass-media și nu a reușit să facă cunoștință cu problema dată. Conducerea Gazpromui s-a abţinut de la comentarii. Între timp, autorităţile transnistrene refuză să recunoască datoriile. Anterior, Igor Smirnov a afirmat în repetate rânduri că Transnistria nu are datorii la gaz. Tiraspolul nu renunță la această poziţie nici astăzi, mai scrie Kommersant.

Banii achitați de consumătorii de gaz în regiunea transnistreană de mult timp sunt folosiți în scopuri care nu au nici o legătură cu sectorul energetic. Anterior, plăţile pentru gaz au fost colectate de banca transnistreană Gazprombank, la conducerea căreia până de curând se aflau rudele lui Igor Smirnov și anume - fiul Oleg şi nora Marina. După ce preşedintele parlamentului transnistrean, Evgheni Şevciuk, a încercat să iniţieze o anchetă pentru a constata unde se duc fondurile colectate, acesta a fost demis şi în prezent deține funcția de simplu deputat.

"Această schemă favorizează atribuirea gazului de către persoane fără un statut juridic", a declarat pentru Kommersant o sursă familiară cu situația din Transnistria. O altă sursă recunoaște că realizarea separării datoriilor și activelor va fi dificilă. Potrivit acesteia, "ideea Guvernului Republicii Moldova în linii mari este una logică şi corectă, însă din punct de vedere tehnic va fi dificil de a o pune în aplicare, deoarece să ceri achitarea datoriilor de la o regiune nerecunoscută precum este Transnistria este practic imposibil", conchide autorul rus.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: