MAE al Federației Ruse: De conducerea Republicii Moldova depinde evoluția conflictului transnistrean

vineri, 25 martie 2011

MAE al Federației Ruse: De conducerea Republicii Moldova depinde evoluția conflictului transnistrean
Foto: nta-nn.ru

"Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, va întreprinde o vizită oficială la Moscova pe 28 – 29 martie. Federația Rusă califică aceasta drept o acțiune pozitivă pentru dezvoltarea dialogului politic bilateral." Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukașevici făcută pe 24 martie la un briefing la Moscova.


Potrivit acestuia, vizita în cauză este de o importanţă deosebită, deoarece va avea loc în ajunul celei de a zecea aniversări a semnării Tratatului de prietenie şi cooperare între Rusia şi Moldova. "Salutăm declarația făcută de noua coaliție de guvernare de la Chișinău, potrivit căreia Republica Moldova va continua să consolideze parteneriatul strategic cu Rusia", a mai spus Lukașevici.

Potrivit purtătorului de cuvânt, la Moscova se va discuta atât problemele actuale în relaţiile bilaterale cât şi perspectivele de cooperare. În cadrul vizitei, sunt planificate semnarea planului de consultări interministeriale pentru 2011, precum şi programe de cooperare între guvernele Rusiei şi Republicii Moldova în domeniul umanitar, pentru perioada 2011 – 2013.

Discuţiile vor viza și reglementarea transnistreană. "Este necesară o analiză responsabilă a situaţiei. De conducerea Republicii Moldova va depinde în ce direcţie va evolua procesul de negociere, şi în ce bază va fi posibil să discutăm posibile variante de compromis privind statutul special pentru Transnistria, precum şi garanţii pentru punerea acestuia în aplicare. Suntem convinşi că un acord privind o soluţie viabilă trebuie să vină din partea liderilor părților aflate în conflict", a mai spus Lukașevici.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la regnum.ru


0 Comments: