Filat: Vizita la Bruxelles a fost una productivă

vineri, 25 martie 2011

Filat: Vizita la Bruxelles a fost una productivă
Foto: gov.md

"Vizita pe care am efectuat-o la Bruxelles a fost una productivă şi utilă pentru dezvoltarea relaţiilor moldo-comunitare în continuare, iar oficialii cu care am avut întrevederi au reconfirmat sprijinul instituţiilor europene pentru Republica Moldova". Declaraţia aparţine prim-ministrului Vlad Filat şi a fost făcută astăzi, 25 martie, în cadrul unui briefing de presă, la întoarcerea de la Buxelles, unde efectuase o vizită.


Pe parcursul vizitei, prim-ministrul a avut un şir de întrevederi importante cu oficiali europeni şi a participat la summit-ul PPE. Printre cele mai importante întrevederi Premierul a menţionat întrevederile cu Stefan Fule Comisar pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Karel de Gucht, Comisar European pentru Comerţ, Siim Kallas, Vice-preşedinte al Comisiei Europene, Comisar pentru Transport. De asemenea, în cadrul summit-ului PPE, Vlad Filat a efectuat un schimb de opinii cu Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European, Jose Manuel Barrosso, Preşedintele Comisiei Europene, Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European, Traian Băsescu, Preşedintele României, Yves Le Terme, precum şi cu mai mulţi omologi de-ai săi.

Potrivit premierului, subiectele abordate au ţinut de liberalizarea regimului de vize, instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE (DCFTA), pregătirea către reuniunea Consiliului de Parteneriat şi Cooperare din 5 mai 2011, susţinerea de către UE a reformelor demarate de Guvern, în special cele ce vizează organele de drept, implementarea Programului „Rethink Moldova” etc.

Vlad Filat a confirmat că, în cadrul vizitei respective, a primit un semnal clar că UE va sprijini în continuare reformele pe care le-a demarat Republica Moldova, inclusiv cele ce vizează organele de drept. Aici premierul a menţionat cele 50 milioane euro acordare de Comisia Europeană pentru susţinerea reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, dintre care 10 milioane de euro vor fi alocaţi până la finele anului curent.

În cadrul vizitei la Bruxelles, a fost reiterat interesul Republicii Moldova vizavi de iniţierea negocierilor pentru aderarea la Spaţiul Aeronautic Comun European (ECAA). Astfel, în cel mai scurt timp, Comisia Europeană va transmite spre aprobare statelor membre ale UE decizia de a iniţia negocierile cu Republica Moldova privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Aeronautic Comun European. Comisia Europeană sprijină Republica Moldova în acest sens şi aceasta ne oferă certitudine că ţara noastră va primi suportul necesar pentru atingerea obiectivului propus.

Vlad Filat a reiterat invitaţia dlui Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European, de a vizita ţara noastră, invitaţia fiind acceptată. Vizita va avea loc pînă la finele anului curent. O invitaţie similară a primit dl. Karel de Guch, Comisar European pentru Comerţ, care, de asemenea, a promis că va vizita ţara noastră. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: