Românii şi moldovenii - străini în ţări străine

joi, 24 martie 2011

Românii şi moldovenii - străini în ţări străine
Foto: cojocari.ro

Am observat un lucru cu adevărat curios. Moldovenii şi românii, străini de fel, nu se simt deloc apropiaţi nici când îi scoţi din mediul lor. Să explic. Şi cetăţenii români, şi cetăţenii moldoveni au plecat pe capete în ţările mai bogate ca să-şi facă o soartă bună.


Au ajuns în Italia, Spania, Portugalia unde, inevitabil, s-au întâlnit, au devenit colegi de muncă, de apartament. Ei bine, departe de politicienii care nu se înţeleg, la adăpost de ruşii care i-au ţinut separaţi de secole s-ar părea că ar trebui să aibă loc un fel de “mini-Unire”. Aha, de unde? Deşi vorbesc aceeaşi limbă, doinesc la fel, iar istoria li se trage dintr-o rădăcină comună devin chiar mai străini decât au fost vreodată. Mai mult, comunitatea românească şi cea moldovenească sunt absolut separate.

Culmea, unii moldoveni, adevăraţi proromâni la Chişinău, îşi schimbă părerile în străinătate. “Vitalie, noi suntem români, iar ruşii sunt duşmanii noştri. Nu vezi că au cele mai bune locuri de muncă, nu ne vorbesc limba? Au venit în ţara noastră pentru a fi stăpâni. Românii sunt fraţii noştri şi ar trebui să ne unim”, imi spunea un cunoscut când era încă în Moldova. A plecat din ţară, a muncit prin Italia, Portugalia, a întâlnit foarte mulţi români. Iată ce părere are acum: “românii sunt leneşi şi neprietenoşi. Pe deoparte îţi zâmbesc şi îţi vorbesc frumos, pe de alta nu ştiu cum să te fure.” Nu ştiu ce s-a întâmplat de şi-a schimbat radical opţiunea, nu am intrat în detalii. Experienţa omului este extrem de personală, deci subiectivă.

Continuare pe blogul lui Vitalie Cojocari... 

sursa: Unimedia

0 Comments: