Kommersant: Consumatorii din Republica Moldova au depășit bariera psihologică a prețului european la gaze naturale

joi, 24 martie 2011

Kommersant: Consumatorii din Republica Moldova au depășit bariera psihologică a prețului european la gaze naturale
Foto: voceabasarabiei.net

"Nu afirm că preţul actual la gaz ne face fericiți. Dar conceptual, noi nu dorim să schimbăm nimic. Consumatorii din Republica Moldova au depășit această bariera psihologică. Am ieșit la nivel european şi în continuare trebuie să fim pe val. Cred că am trecut de cel mai dificil moment". Declarația aparține, ministrului economiei, Valeriu Lazăr făcută într-un interviu pentru ziarul Kommersant.


Moscova şi Chişinăul au hotărât să rezolve problema datoriilor pentru gaze a Transnistriei, care au depășit 2.5 de miliarde de dolari. "Dorim noi, sau nu, însă datoriile Transnistriei sunt și datoriile noastre. Dar trebuie să fim expliciți, aceste datorii nu sunt ale statului. Gazul este achiziționat de operatorul naţional - SA "Moldovagaz". Deci, datoria Transnistriei este datoria unei companii față de o altă companie. Dar mai exact, este datoria Gazprom-ului față de Gazprom. Transnistria, în general, nu plăteşte pentru gaz, iar datoriile se acumulează în contul "Moldovagaz", a mai spus Lazăr. 

Potrivit acestuia, "Trebuie să aducem norma legală în conformitate cu situația de facto. Iar de facto, activele din sectorul gazelor naturale sunt deja împărţite. Fosta conducere a Republicii Moldova nu a dorit s-o facă. Însă o astfel de poziție nu rezolvă problema şi ameninţă durabilitatea întregului sistem, aflat sub greutatea de mai mult de două miliarde de dolari datorii."

Ministrul economiei a declarat că anul acesta va fi elaborat un plan de lucru, însă procedura poate să dureze câțiva ani.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la kommersant.ru
 


0 Comments: