Sturza: Bugetul va fi votat şi partidele se vor concentra pe alegerile locale

joi, 24 martie 2011

Sturza: Bugetul va fi votat şi partidele se vor concentra pe alegerile locale
Foto: UNIMEDIA

Bugetul va fi în ultimă instanţă votat şi partidele, ca formaţiuni politice, se vor concentra pe alegerile locale, iar Guvernul îşi va continua mersul. De această părere este fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, care a acordat un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Bugetul este mai mult decât un document tehnic, sau economic. Nu este doar două coloniţe de cifre – venituri şi cheltuieli, şi deficit. Bugetul este, totuşi, o politică. O politică, care apreciază atitudinea partidelor de la guvernare, a Guvernului faţă de politica fiscală, care influenţează foarte mult mediul de afaceri şi, bineînţeles, componenta socială. Sub presiunea unor realităţi economice, sub presiunea necesităţii de a menţine anumite standarde sociale şi de administrare, Guvernul a mers la unele lucruri, care pe cineva bineînţeles că-i deranjează, mărind cotele accizelor, mărind unele impozite indirecte pentru a balanţa bugetul la venituri şi cheltuieli. 


Este un lucru absolut firesc. Şi de aceea cred că şi reticenţa cuiva. În plus s-a schimbat un pic formula de administrare fiscală, care iarăşi cuiva i s-a făcut impresia, că lucrurile se deplasează spre sectoarele, care nu sunt sub controlul lor”,  a mai spus fostul premier.

Potrivit lui, Guvernul încearcă să ofere mai multe împuterniciri Ministerului Finanţelor şi astfel să-şi consolideze administrarea fiscală. Ion Sturza şi-a manifestat ferm convingerea că într-un final, partidele Alianţei nu se vor opune aprobării bugetului. „Când va fi decizia politică, bugetul va fi votat, într-o formă sau alta”, a conchis acesta.

 

UNIMEDIA precizează că prim-ministrul Vlad Filat a declarat că termenul limită pentru adoptarea legii bugetului este 1 aprilie, în caz contrar Guvernul îşi va prezenta demisia. Potrivit lui Filat, aceşti termeni sunt dictaţi de faptul că pe data de 8 aprilie are loc şedinţa Boardului Fondului Monetar Internaţional şi trebuie să fie aprobată decizia de deblocare a tranşei următoare de finanţare pentru ţară. De cealaltă parte, colegii din Alianţă susţin că Legea bugetului va fi adoptată.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: