Lazăr: Program anti-criză pentru sectorul de construcţii, finanţat de către donatorii străini

sâmbătă, 26 martie 2011

Lazăr: Program anti-criză pentru sectorul de construcţii, finanţat de către donatorii străini
Foto: UNIMEDIA

Industria construcţiilor, unul dintre motoarele economiei înainte de 2009, a fost cel mai grav afectată de criza economică şi îşi va reveni cel mai greu, abia către anul 2014- cel puţin aşa arată analizele Ministerului Economiei. Cauza acestei reveniri lente este lipsa unui model de finanţare pentru sector, anterior majoritatea investitorilor cumpărând locuinţe din banii câştigaţi peste hotare, se precizează într-un comunicat remis presei de către ME.


„Discutăm cu partenerii externi elaborarea unei legi privind ipoteca, urmată de linii de creditare speciale, care ar putea mulţumi atât companiile de construcţii, cât şi cumpărătorii de locuinţe”, a declarat viceprim-ministrul, ministru al Economiei, Valeriu Laăr,  la adunarea anuală a Federaţei patronale a constructorilor, drumarilor şi a producătorilor materialelor de construcţie „Condrumat”.

Totodată, Valeriu Lazăr a subliniat că criza are efectele unui purgatoriu, criza şi competiţia urmând să înlăture de pe piaţă rezistând companiile ineficiente şi „oamenii întâmplători”.

„Am definitivat un program anti-criză pentru sectorul de construcţii, care urmează a fi finanţat şi de către donatorii străini. Companiile de construcţii urmează să primească finanţări în baza licitaţiilor şi vor beneficia de aceşti bani companiile cele mai competitive şi eficiente”, a declarat ministrul.

El a precizat că doar pentru reparaţia drumurilor în anul curent sunt alocate 1,5 miliarde lei, iar în anul 2012 suma se va dubla datorită mijloacelor alocate de donatorii străini.

„Priorităţile Guvernului sunt în prezent perfecţionarea cadrului legislativ şi normativ în domeniul construcţiilor şi găsirea unui model de finanţare pentru acesta. Vrem nu doar să investim banii donatorilor străini în infrastructură, mai important este să creăm condiţii pentru generarea investiţiilor private în sector”, a conchis Lazăr.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: