Expert-Grup: În 2010, Moldova a mai pierdut 41 mii de locuri de muncă

luni, 23 mai 2011

Expert-Grup: În 2010, Moldova a mai pierdut 41 mii de locuri de muncă
Foto: bihon.ro

Pe an ce trece, rata de ocupare a forței de muncă înregistrează noi minime. Astfel, în 2010, Moldova a mai pierdut 41 mii de locuri de muncă, rata ocupării ajungând la 38,5%. Înrăutăţirea situaţiei de pe piaţa forţei de muncă s-a reflectat şi în evoluţia veniturilor disponibile ale populaţiei, care rămân a fi sub minimul de existenţă. Vezi în continuare alte concluzii ale analiştilor economici Expert-Grup.


Reducerea nivelului de ocupare în sectorul agricol explică aproape jumătate din scăderea totală a locurilor de muncă. Administrația publică, învățământul, sănătatea şi asistența socială a fost singurul sector ce a înregistrat o evoluție pozitivă a ocupării. În urma procesului de optimizare s-au produs importante schimbări structurale în ocuparea forţei de muncă. Companiile au preferat să concedieze personalul auxiliar pentru a-şi optimiza costurile. 

În ultimul timp, pe piaţa forţei de muncă din RM reducerea ratei ocupării forţei de muncă are loc paralel cu sporirea ratei şomajului. Aceasta din urmă creşte deja pentru al treilea an consecutiv, ajungând la 7,4% în 2010. În partea ce ţine de evoluţia venitului disponibil mediu lunar pe persoană, acesta a crescut în 2010 cu 1,7% şi a fost determinat de creşterea transferurilor sociale, veniturilor din activitatea agricolă individuală şi activitatea non-agricolă individuală. În acelaşi timp, veniturile salariale au scăzut cu aproape 5%, ponderea lor în formarea veniturilor totale diminuându-se cu 2,7 p.p. 

În pofida creşterii, venitul mediu disponibil este mai mic decât minimul de existență cu 7,3%, diferența majorându-se în anul 2010. Această situație este caracteristică doar mediului rural, unde diferența este de 18%, în timp ce în mediul urban venitul mediu este cu 5% mai mare decât costul de trai. În acelaşi timp, experţii susţin că cheltuielile medii lunare pe persoană ale gospodăriilor casnice au înregistrat o creştere reală de 21% în anul 2010. Cheltuielile au crescut cu o pondere mai mare pentru întreținerea locuinței. O altă evoluție interesantă este triplarea cheltuielilor pentru educație, dar, din păcate, fără un impact major asupra calității educației, sunt de părere analiştii Expert-Grup.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: