S-a încheiat cea de-a patra rundă de negocieri moldo-comunitare pe marginea Acordului de Asociere. Leancă: ”Suntem la un nivel avansat al negocierilor”

joi, 14 octombrie 2010

S-a încheiat cea de-a patra rundă de negocieri moldo-comunitare pe marginea Acordului de Asociere. Leancă: ”Suntem la un nivel avansat al negocierilor”
Foto: politik.md

Cea de-a patra și ultima pentru anul 2010 rundă a negocierilor moldo-comunitare pe marginea Acordului de Asociere a luat sfârșit. Părțile au examinat textul preambulului viitorului Acord și au trecut în agendă situația actuală a negocierilor pe toate cele patru grupuri de lucru, abordând subiecte ce se referă la politica externă, securitate, justiție și cooperare economică.


”A fost un an deosebit, plin de consistență în relațiile moldo-comunitare, care decurg extrem de pozitiv”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă.

Leancă a menționat că la capitolul ”cooperarea economică” au fost închise deja 18 din 22 capitole asupra cărora s-a negociat.

La rândul său, șeful delegației UE, directorul pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală, Gunnar Weigand a menționat că rămân o serie de prevederi care trebuie negociate și ajustate în cadrul următoarelor runde de negocieri, accentuând atenția deosebită pe care o necesită diferendul transnistrean, fiind o lacună la capitolul securitate regională.

Weigand a remarcat pasul important pe care l-a făcut Republica Moldova, ratificând Statutul Curţii Penale Internaţionale de la Roma. El a prezentat o declarație semnată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Catherine Ashton, prin care aceasta salută această decizie.

Oficialul european a precizat că, în urma încheierii celei de-a patra runde a negocierilor, UE va emite niște recomandări-cheie pentru Republica Moldova, care vor viza și subiectul creării zonei de liber schimb.

”În acest an, s-a ajuns la un progres enorm în relațiile de cooperare UE-Moldova”, a mai spus Weigand, reiterând angajamentul ferm al Uniunii Europene în privința liberalizării regimului de vize.

UNIMEDIA amintește că negocierile moldo-comunitare pe marginea Acordului de Asociere au debutat în ianuarie 2010. Acordul de Asociere conține trei componente: acordul politic, de liber schimb și regimul liberalizat de vize. A V-a rundă de negocieri se va desfășura în ianuarie 2011.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: