Experți moldoveni: Infectarea oamenilor cu substanţe toxice din Ungaria prin păsări şi animale de curte e posibilă

joi, 14 octombrie 2010

Experți moldoveni: Infectarea oamenilor cu substanţe toxice din Ungaria prin păsări şi animale de curte e posibilă
Foto: consultinggroup.ro

"Reziduurile toxice deversate în Ungaria care au ajuns în Dunăre, după accidentul de la fabrica din vestul Ungariei, vor fi diluate de apele Dunării, faptul care nu neagă necesitatea unor acţiuni de protecţie a mediului de către guvernele ţărilor din bazinul dunărean", consideră participanţii la videoconferinţă organizată de RIA Novosti, la care au fost invitați specialiștii din Republica Moldova, Ucraina și Rusia.


Vicedirectorul Direcţiei de monitorizare a mediului înconjurător de pe lângă Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Moldova, Svetlana Știrbu, a declarat că după 10 zile de la tragedie este verificată zilnic cantitatea de substanțe toxice și metale din apă. "Până în prezent, ea nu a depăşit standardele naționale. De fapt, Moldova are ieșire la Dunăre pe o fâșie de doar 500 de metri, or pericolul, pentru ţara noastră, este oarecum exagerat", a spus expertul.

Potrivit colaboratorului ştiinţific superior la Institutul de Ecologie şi Geografie al Academiei de Ştiinţe a RM, Tatiana Belous, "posibilitatea infectării oamenilor care intră în contact cu animale, păsări şi peşti, sau alte organisme vii care provin din zona afectată persistă".

"Datorită acţiunilor eficiente întreprinse de Uniunea Europeană şi ecologilor, situaţia se află sub control. Pe Dunăre există 700 de baraje, dintre care majoritatea sunt de netrecut pentru pești. Având în vedere că nămolul roşu este un oxid de aluminiu, el se va sedimenta pe fundul râului, iar peştii care trăiesc la adâncime nu ajung atât de departe de şenalul fluviului," a spus expertul, menționând că răspândirea substanţelor toxice prin păsări şi animale de curte, desigur, va avea loc. 


Sursa: UNIMEDIA cu referire la eco.rian.ru


0 Comments: