Presa română: De ce vorbește Merkel depre Republica Moldova și Transnistria ca de doua state separate?

miercuri, 13 octombrie 2010

 Presa română: De ce vorbește Merkel depre Republica Moldova și Transnistria ca de doua state separate?
Foto: roembus.org

”Există un interes comun să fie rezolvate problemele în Republica Moldova şi în Transnistria, precum şi în Balcanii de Vest", a declarat cancelarul  Angela Merkel dupa intalnirea cu Presedintele Romaniei Traian Basescu, transmite Romanian Global News.

Pentru observatorii mai putini atenti declaratia lui Merkel este una pozitiva. Daca insa luam in considerare atentia pe care diplomatia germana o acorda detaliilor, declaratia lui Merkel ar trebui sa ingrijoreze.


Faptul ca Angela Merkel vorbeste despre Transnistria ca despre un subiect de drept international poate ascunde abordari nu tocmai linistitoare pentru procesul reglementarii conflictului transnistrean si revenirea regiunii sub suveranitate Chisinaului.

O formula de tipul "să fie rezolvate problemele în Republica Moldova şi în regiunea transnistreana", nu ar fi generat suspiciuni ca Germania lucreaza impreuna cu Rusia la un plan "Kozac" cosmetizat.

Poate a fost doar o exprimare gresita a Cancelarului german, desi faptul ca Traian Basescu a amintit doar in treacat ca s-a vorbit de R. Moldova, cand alta data dezvolta subiectul, arata anumite divergente de abordare a problemelor celui de-al doilea stat romanesc.



0 Comments: