Vladimir Ţurcan: Curtea Supremă de Justiţie a anulat tarifele majorate de ANRE

miercuri, 13 octombrie 2010

Vladimir Ţurcan: Curtea Supremă de Justiţie a anulat tarifele majorate de ANRE
Foto: 1235.ro

Decizia ANRE de creştere a tarifelor pentru gazele naturale a fost anulată de către Curtea Supremă de Justiţie. Anunţul a fost făcut în urmă cu câteva minute de către liderul partidului „Moldova Unită”, Vladimir Ţurcan.


„Cererea noastră privind majorarea nejustificată a tarifelor va fi examinată din nou la Curtea de Apel. Instanţa a precizat că ANRE nu are dreptul să majoreze tarifele, iar Moldovagaz va trebui să recalculeze facturile pentru luna septembrie, în baza tarifelor din 1 ianuarie 2010”, a precizat Vladimir Ţurcan.


Amintim că acum o lună Curtea de Apel a luat decizia de a anula majorările din ianuarie şi mai, a tarifului la gaz. La cererea Partidului "Moldova Unită", Curtea a hotărât că începând cu 13 septembrie curent, consumatorii trebuie să plătească cu 30% mai puţin pentru gazele naturale, adică în medie 3 lei şi 20 de bani pentru un metru cub. Ulterior, Curtea de Apel şi-a anulat propria decizie.

"Decizia de luni (n.r. - 13 septembrie 2010) a Curţii de Apel a fost una ilegală", declarase atunci Nicolae Răileanu de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Ilegalitatea deciziei a fost confirmată și de ministrul Justiției, Alexandru Tănase: "O formaţiune politică nu are acest drept pentru a iniţia un proces judiciar ca să anuleze tarifele la gazele naturale. Nu cred că are finalitate această decizie şi pare destul de suspectă”.

După anularea hotărârii Curții de Apel, preşedintele PMU, Vladimir Ţurcan, a menționat că "este o chestiune procesuală care va fi reparată chiar mâine. Voi reitera aceleaşi cerinţe, dar nu din partea partidului politic, ci din partea mea ca deputat. Decizia a fost anulată pentru că cererea a fost înaintată din partea unui partid politic."

Pe parcursul acestui an, ANRE a majorat de două ori aceste tarife. În total, ele au crescut cu 30 la sută. Astfel, în ianuarie, gazul s-a scumpit de la 3,2 lei pentru un metru cub, pana la 3,7 lei, iar în mai, preţul acestuia a ajuns la 4,3 lei.

sursa: Unimedia

0 Comments: