Promo-LEX: PCRM, AMN și PD au avut întâlniri cu alegătorii înainte de a fi înregistrați la CEC

joi, 14 octombrie 2010

Promo-LEX: PCRM, AMN și PD au avut întâlniri cu alegătorii înainte de a fi înregistrați la CEC
Foto: pdm.md

Începutul campaniei electorale nu a fost marcat de încălcări majore. Cu toate acestea, unele deficiențe au fost înregistrate de către observatorii din teritoriu. PCRM, AMN și PDM au organizat activități electorale până la data înregistrării în calitate de concurenți de către CEC (11 octombrie).

Aceasta este una din concluziile primului raport de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile din 28 noiembrie, efectuat de Asociația Promo-LEX.


Potrivit membrilor Promo LEX, Partidul Comuniștilor a organizat o întâlnire cu alegătorii din Taraclia la 6 octombrie, în zi de lucru și în timpul orelor de serviciu, la care au participat funcționari ai administrației publice locale.

La 8 octombrie, Alianța Moldova Noastră a avut o întâlnire cu alegătorii la Cahul, în cadrul căreia ministrul Educației, Leonid Bujor, a atacat unele partide din AIE. Și membrii Partidului Democrat s-au întâlnit cu alegătorii din Orhei la 10 octombrie.

Promo LEX a constatat că, la fel ca și în cadrul campaniilor trecute, CEC nu a constituit, deocamdată, nici o secție de votare în stânga Nistrului și nu a desfășurat activități de informare și educație electorală pentru cetățeni moldoveni din regiunea transnistreană.

La fe, în raport se atenționează că modificarea Codului Electoral, în urma căreia studenții din Republica Moldova vor putea vota la orice secție de votara din localitatea unde își fac studiile, discriminează alte categorii ale populației, aflate în situație similară și sporește riscul votului multiplu.

Comparând actuala campanie electorală cu cele anterioare, Promo LEX constată că aceasta este una mai calmă, dar cu o mai mare implicare a concurenților electorali.

UNIMEDIA precizează că Asociația Promo LEX va elabora patru rapoarte preelectorale, trei rapoarte în ziua de 28 noiembrie și va realiza numărarea în paralel a voturilor. De asemenea, circa 2500 de observatori vor fi delegați în ziua alegerilor în toate secțiile de votare. Proiectul beneficiază de asistență tehnică și financiară din partea Ambasadei SUA și USAID.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: