Germania avertizează: Războiul valutar la nivel global ar putea deveni unul comercial

joi, 14 octombrie 2010

Germania avertizează: Războiul valutar la nivel global ar putea deveni unul comercial
Foto: blogspot.com

Germania, cel mai mare exportator european, avertizează că s-ar putea ajunge la un război comercial din cauza statelor care concurează în a-şi susţine exporturile prin deprecierea monedei proprii. "Trebuie să avem grijă ca războiul valutar să nu devină unul comercial. China poartă o mare parte a responsabilităţii în a preveni o escaladare", a afirmat ministrul german al Economiei, Rainer Brüderle, citat de publicaţia americană Wall Street Journal.


Brüderle, aflat în prezent în China, va reprezenta Germania la reuniunea de săptămâna următoare, din Coreea de Sud, a miniştrilor şi guvernatorilor de bănci centrale din statele G20. Întâlnirea reprezintă o oportunitate pentru liderii statelor dezvoltate şi emergente mari să abordeze problema dezechilibrelor valutare care perturbează comerţul.

Reuniunea organizată, la sfârşitul săptămânii trecute, de Fondul Monetar Internaţional la Washington a devenit un forum pentru plângerile privind deprecierile valutare, folosite de unele state în scopul creşterii competitivităţii economice, fără a se ajunge la un consens. China a refuzat să-şi modifice politica monetară. Guvernul de la Beijing este cel mai des asociat cu astfel de măsuri, dar decizii monetare recente în Japonia, Brazilia, Thailanda, Australia şi alte state ar putea avea efectul de a deprecia monedele acestor state.

"China are surplus comercial pentru că autorităţile manipulează moneda", a spus Guvernatorul Bundesbank, Axel Weber, care este şi membru al consiliului guvernatorilor la Banca Centrală Europeană. O parte a analiştilor consideră că yuanul chinezesc este subevaluat cu până la 40%.

Amintim că la 7 octombrie 2010, în cadrul unui business forum internaţional ce a avut la Chişinău, ideea că deprecierea monedei naţionale este una dintre metodele de sporire a competitivităţii economiei a fost lansată şi de către guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu. În acest context, guvernatorul BNM a menţionat Republica Chineză drept ţară-exemplu care implementează cu succes această metodă.

sursa: Unimedia

0 Comments: