Dolarul a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani faţă de yen

joi, 14 octombrie 2010

Dolarul a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani faţă de yen
Foto: dolarcotizacionhoy.com.ar

Dolarul a scăzut sub 81,23 yeni joi dimineaţă, la Tokio, după ce în 8 septembrie se depreciase la 83,35 yeni. Yenul rămâne o ameninţare serioasă pentru exportatorii niponi, după ce autorităţile au intervenit pe piaţa valutară. Iniţial, acţiunea a dus la deprecierea yenului faţă de dolar, dar, recent, moneda Japoniei s-a apreciat din nou faţă de dolar.


Luna trecută, Banca Japoniei a intervenit pe pieţele valutare în încercarea de a opri aprecierea yenului şi a limita pagubele înregistrate de exportatorii niponi de pe urma unei monede naţionale puternice.

Pe data de 15 septembrie, Japonia a intervenit pe pieţele valutare, pentru prima dată în ultimii şase ani, după ce dolarul american a coborât până la 82,27 yeni, cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani. Analiştii estimează că atunci autorităţile nipone au vândut între 1.700 şi 1.900 miliarde de yeni (19,96-22,31 miliarde dolari). Premierul nipon Naoto Kan a declarat că Japonia "va continua să ia măsuri decisive dacă va fi nevoie" pentru a opri yenul să se aprecieze.

Un yen mai puternic face exporturile japoneze mai puţin competitive şi, de asemenea, afectează profiturile producătorilor japonezi de automobile şi electronice în momentul când aceştia îşi repatriază veniturile realizate pe pieţele externe.

sursa: Unimedia

0 Comments: