Chirtoacă de Hramul oraşului: Chişinăul este tot mai aproape de capitalele europene

joi, 14 octombrie 2010

Chirtoacă de Hramul oraşului: Chişinăul este tot mai aproape de capitalele europene
Foto: info-prim.md

Atmosferă de sărbătoare astăzi în Chişinău, de Hramul oraşului. Sărbătorea a început în mod tradiţional, cu depuneri de flori  la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă şi alţi oficiali au adus flori la monument, după care au participat la liturghia de sărbătoare, la Catedrala „Naşterea Domnului”, la care a asistat şi prim-ministrul Vlad Filat.


Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă,  a adresat locuitorilor Chişinăului cele mai cele mai calde felicitări şi urări de bine. „Cu o deosebită plăcere, constat că pe an ce trece, Chişinăul îşi schimbă faţa, devine un oraş mai curat, cu mai multă verdeaţă, mai comod, mai modern. Adică tot mai aproape de capitalele europene şi de spaţiul European”, a remarcat primarul în mesajul său de felicitare.

La depunerile de flori a fost prezent şi Serafim Urechean, primar de Chişinău, în perioada 1994-2005. „Sunt autorul Hramului de Chişinău, deoarece am început să sărbătorim încă din anul 1995. Noi sărbătoream în a doua duminică din luna octombrie, deoarece de obicei în această zi timpul este favorabil. Vă felicit cu această frumoasă sărbătoare a Hramului Chişinăului, care este sub acoperământul Maicii Domnului - este o sărbătoare sacră”, a menţionat Urechean.

Serafim Urechean a ţinut să precizeze că guvernarea comunistă a încercat să diminueze semnificaţia sărbătorii Hramului Oraşului prin introducerea sărbătorii vinului. „Chişinăul era atunci în atenţia structurilor europene. În 1999 Chişinăului a fost decorat cu drapelul de onoarea a Consiliului Europei, iar în 2003 cu placheta de aur”, a mai spus Urechean.

Principalele manifestaţii se vor desfăşura în centrul capitalei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, unde preturile de sector îşi vor prezenta programele de sărbătoare. Ca şi în ceilalţi ani, de Hramul Oraşului, locuitorii Chişinăului vor putea asista la un concert cu participarea vedetelor muzicii populare şi uşoare autohtone şi recitaluri muzicale ale orchestrei Naţională „Lăutarii”. Spre final, trupa Naguale şi solistul Dan Balan vor interpreta pentru public cele mai noi piese din repertoriu.  Sărbătoarea va culmina cu tradiţionalul foc de artificii.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: