Guvernul polonez a adresat CEDO un Memorandum, în care cere desecretizarea tuturor documentelor din dosarul ”Katyn”

vineri, 15 octombrie 2010

Guvernul polonez a adresat CEDO un Memorandum, în care cere desecretizarea tuturor documentelor din dosarul ”Katyn”
Foto: blogspot.com

Rusia a refuzat să acorde rudelor ofițerilor polonezi uciși la Katyn statut de ”victime” și nu le-a oferit acces la documentele secretizate a dosarului, fiind făcute publice doar 67 din 183 volume ale acestuia, se  spune într-un Memorandum al Ministerului polonez de Externe, adresat CEDO, relatează inosmi.ru.


Timp de câteva luni, Procuratura Militară a Federației Ruse nu a răspuns la solicitările rudelor victimelor masacrului de la Katyn, ba mai mult, partea rusă susține că nu se cunoaște ce s-a întâmplat cu prizonierii lagărelor de la Katyn și nu se poate afirma că aceștia au fost uciși.

Memorandumul din partea Guvernului polonez vine să se alăture plângerilor depuse la CEDO de către rudele militarilor polonezi, uciși în pădurea de la Katyn. Rusia, răspunzând la plângerile acestora, nu a utilizat niciodată cuvântul ”crimă”, numind ceea ce s-a întâmplat ”evenimentele de la Katyn.” 

În 2004, Procuratura militară din Rusia a suspendat investigaţia asupra masacrului din  1940 de la Katyn, motivând că aceasta vizează documente secrete importante pentru securitatea Federației Ruse. 

Acum, CEDO trebuie să se pronunțe. Se speră că plângerile vor fi examinate în cîteva luni, luând în considerație vârsta înaintată a rudelor ofițerilor polonezi.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la inosmi.ru


0 Comments: