Guvernul a hotărât: Preţuri clare, în valută naţională şi fără loc de speculaţii pe seama consumatorilor

miercuri, 13 octombrie 2010

Guvernul a hotărât: Preţuri clare, în valută naţională şi fără loc de speculaţii pe seama consumatorilor
Foto: consumator.md

Vi s-a întâmplat să vedeţi la vitrină un preţ şi cecul de casă să vă impună să plătiţi mai mult? Aceasta probabil pentru că v-a dus în eroare preţul unitar (pentru un kg, litru, bucată etc.) al produsului, care fie este singurul afişat, fie este scris cu cifre mai mari decât preţul de vânzare (pentru cantitatea totală a produsului preambalat).

În acest context, statul va impune comercianţilor, începând cu anii viitori, să indice "preţul de vânzare şi preţul unitar într-o formă clară, vizibilă şi uşor de identificat, cu aceleaşi dimensiuni ale cifrelor", potrivit unei hotărâri de Guvern. Aceasta prevede de asemenea ca preţurile să fie indicate în lei moldoveneşti.


Indicarea obligatorie a preţului unitar se va cere în cazul mai multor categorii de produse nealimentare, printre care produsele cosmetice, produsele pentru spălat, cabluri, cuie, solvenţi, geamuri, materiale de construcţie, produse utilizate în agricultură, hrană pentru animale şi păsări, fire de tricotat, combustibili şi produse pentru autoturisme ş.a.

Produsele care se exceptează de la obligaţia de a li se indica preţul unitar vor fi cele vândute prin licitaţie, cele comercializate ca obiecte de artă sau de anticariat, cele care sunt asortate şi vândute într-un singur ambalaj, produsele care se consumă pe loc în unităţile de alimentaţie publică, precum şi cele ambalate în cantităţi mai mici de 50 de grame/mililitri şi cele mai mari de 10 kg/litri. 

Se va evita indicarea preţului unitar în cazul spoturilor publicitare mai scurte de 30 de secunde, "pentru că informaţia nu ar folosi consumatorului sau ar creea confuzii". Această excepţie va fi aplicată şi în cazul ofertelor promoţionale cu reduceri de preţ din cauza deteriorării produsului.

Pentru produsele vândute în vrac prin cântărire sau măsurare este obligatorie indicarea doar a preţului unitar.

Acest proiect a fost elaborat în baza Directivei Parlamentului European şi a Consiliului Europei privind protecţia consumatorului prin indicarea preţurilor produselor oferite acestuia. Prevederile hotărârii vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011, iar pentru unităţile comerciale cu suprafaţa de vânzare de până la 50 m.p. - de la 1 ianuarie 2013.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


0 Comments: