O reţea de apeduct pentru aprovizionarea cu apă potabilă va fi construită pentru locuitorii satului Roşu, raionul Cahul

sâmbătă, 16 octombrie 2010

O reţea de apeduct pentru aprovizionarea cu apă potabilă va fi construită pentru locuitorii satului Roşu, raionul Cahul
Foto: totul.md

Peste 3 000 de locuitori ai satului Roşu, raionul Cahul  vor beneficia de construcţia reţelei de apeduct pînă la finele anului 2011, obiectiv major al unui proiect pilot implementat cu contribuţia financiară a Guvernului României pentru Republica Moldova prin intermediul Biroului de Cooperare Tehnică al Germaniei (GTZ).


Este vorba despre proiectul pilot „Aprovizionarea cu apă potabilă a satului Roşu, raionul Cahul, Republica Moldova”  care are drept obiective furnizarea apei potabile conform standardelor stabilite prin Directiva CE pentru Apa Potabilă, construcţia sistemului de alimentare cu apă din localitate, unde folosesc în prezent apa potabilă doar din fântâni particulare, de calitate necorespunzătoare şi de multe ori poluată, dezvoltarea capacităţii locale de management a reţelelor de alimentare cu apă, eliminarea riscului de îmbolnăvire a populaţiei din zona, prin conectarea la serviciul oferit de regie şi crearea de noi locuri de muncă.

„Avem scopul să îmbunătăţim calitatea vieţii oamenilor ce locuiesc în satele republicii prin accesul la serviciile calitative de aprovizionare cu apa şi de asemenea să stimulăm cooperarea instituţiilor publice din regiune” a menţionat dna Valentina Pleşca directorul Direcţiei Dezvoltare Regională a MCDR.

Liviu Bleoca, reprezentant al Ambasadei României în ţara noastră a specificat că acest suport financiar nu are un scop de a obţine un profit pentru Guvernul României, dar are menirea susţinerii Moldovei în dezvoltarea regională, în calitate de vecin şi susţinător în integrarea UE a RM.  

Proiectul prevede alimentarea cu apă potabilă a sătenilor, a instituţiilor publice, grădiniţa de copii, gimnaziul, obiectivele sociale, centrul medicilor de familie din localitate şi prevede o investiţie financiară de circa 3 mln. lei.

Menţionăm că „Aprovizionarea cu apă a satului Roşu din raionul Cahul face parte din Proiectul „Modernizarea serviciilor locale, lansat de Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Germaniei în luna februarie 2010. Proiectul GTZ în Republica Moldova va fi implementat în două etape, o primă fază este  pentru următorii 2,5 ani cu un buget total de circa  3,5 mln euro, dintre aceştia 500 mii euro contribuţia Guvernului României. Din suma totală de bani, 700 mii de euro sunt alocaţi pentru investiţii capitale în cinci proiecte, iar diferenţa de bani va fi redirecţionată pentru dezvoltarea capacităţilor întreprinderilor din ţară ce prestează servicii publice comunale” a menţionat Philipp Johannesen, reprezentant al Biroului de Cooperare Tehnică al Germaniei.

sursa: Unimedia

0 Comments: