Foto: oscepa.org
|
|
În perioada 1-2 decembrie 2010, la Astana, şi-a desfăşurat lucrările Summit-ul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la care a participat şi o delegaţie oficială a Republicii Moldova. Pe parcursul lucrărilor Summit-ului s-au desfăşurat negocierile pe marginea unui pachet de documente, format din trei elemente: Declaraţia comemorativă, Declaraţia politică şi Planul de acţiuni vizând căile de depăşire a problemelor de securitate majore.
În rezultatul negocierilor, atingerea consensului pe marginea Declaraţiei politice şi Planului de acţiuni nu s-a dovedit a fi posibilă. Delegaţia Republicii Moldova, de rând cu Uniunea Europeană, SUA, Rusia şi alte state au făcut declaraţii interpretative. Potrivit delegaţiei RM, rezultatele Summit-ului nu au fost pe măsura aşteptărilor şi nu au fost puse în vizor preocupările principale de securitate ale ţării noastre.
"Deşi delegaţia Republicii Moldova s-a alăturat consensului cu privire la Declaraţia de la Astana, noi subliniem că acest Document nu corespunde deplin aşteptărilor pe care le avem în legătură cu primul Summit OSCE convocat după mai mult decât un deceniu. Este regretabil faptul că în pofida eforturilor extraordinare din partea majorităţii delegaţiilor, nu am reuşit să convenim asupra unei Declaraţii Politice consistente şi nici asupra unui Plan de Acţiuni. Documentul adoptat este departe de a fi perfect deoarece nu reflectă în mod adecvat unele preocupări fundamentale de securitate ale Republicii Moldova şi ale altor state participante", se arată în declaraţia interpretativă a delegaţiei RM.
În acest sens, reprezentanţii delegaţiei ţin să reitereze preocupările RM şi anume:
- reluarea imediată şi necondiţionată a negocierilor oficiale în formatul „5+2” în scopul identificării unei soluţii politice viabile a conflictului transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova;
- implementarea măsurilor cuprinzătoare de întărire a încrederii, inclusiv libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor;
- reluarea şi finalizarea procesului de retragere din Moldova a forţelor militare şi a muniţiilor Federaţiei Ruse în conformitate cu angajamentele asumate la Summit-ul OSCE de la Istanbul;
- transformarea actualului aranjament de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător.
Amintim că în ultima zi a Summit-ului ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dar şi preşedintele Federației Ruse, Dmitri Medvedev, au părăsit Summit-ul OSCE, fără a semna declarația finală, așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente. Solicitat de jurnaliști, Lavrov a declarat că "nimeni nimic nu a semnat şi nici nu va semna". Menţionăm că președintele interimar, Mihai Ghimpu, a refuzat să participe la Summit-ul OSCE de la Astana. El a explicat că angajamentul de a retrage trupele rusești de pe teritoriul RM, pe care și l-a asumat Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul în 1999, nu a fost realizat până în prezent.
0 Comments:
Post a Comment