MAEIE: Autorităţile ucrainene au demontat de capul lor frontiera moldo-ucraineană. Analist politic ucrainean: Sunt acuzaţii de natură preelectorală

joi, 18 noiembrie 2010

MAEIE: Autorităţile ucrainene au demontat de capul lor frontiera moldo-ucraineană. Analist politic ucrainean: Sunt acuzaţii de natură preelectorală
Foto: flux.md

În seara zilei de 15 noiembrie curent, autorităţile ucrainene, în mod unilateral, au demontat semnele de frontieră de stat moldo-ucraineană aflate în preajma satului Palanca, anunţă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova printr-un comunicat de presă. Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Ucrainei în Republica Moldova, Mîhailo Harîşîn, a fost convocat la Minister ieri pentru a i se cere explicaţii în acest sens.

"Acuzaţiile în adresa Ucrainei sunt de natură politică şi sunt legate de viitoarele alegeri din Republica Moldova," a declarat într-un interviu pentru rosbalt.ru, analistul politic, directorul Institutului ţărilor CSI (filiala din Ucraina), Vladimir Kornilov.


"Declaraţia cu privire la presupusele înțelegeri secrete dintre Timoşenko şi Filat sunt dubioase, deoarece între Ucraina şi Moldova a existat un acord cu privire la delimitarea frontierei în regiunea satului Palanca, iar acest acord a fost discutat pe larg în public. Parlamentul ucrainean l-a ratificat deja. Nu există nicio îndoială că a fost discutat în acelaşi măsură și în Republica Moldova," spune Kornilov.

"Gălăgia făcută în mass-media din Republica Moldova, cel mai probabil, este legată de alegerile care vor avea loc acolo. Deşi la momentul încheierii respectivului acord nu au existat pretenții din partea moldovenească" a spus analistul.

MAEIE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acest pas întreprins de autorităţile ucrainene fără coordonarea preventivă cu autorităţile Republicii Moldova. "O astfel de abordare nu este de natură să contribuie la continuarea dialogului pragmatic şi constructiv pe problematica demarcării frontierei de stat moldo-ucrainene, stabilit între părţi pe parcursul anului curent", scrie într-un comunicat al Ministerului.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: