Visul unei Europe unite imposibil fără Ucraina, Moldova şi Belarus, declaraţie

joi, 18 noiembrie 2010

Visul unei Europe unite imposibil fără Ucraina, Moldova şi Belarus, declaraţie
Foto: romanialibera.ro

"La începutul secolului XXI, este imposibil să negăm importanţa strategică a țărilor din Europa Centrală. Cu toate acestea, visul unei Europe unite, libere şi paşnice nu va fi pe deplin realizat până când ţările precum Ucraina, Moldova şi Belarus nu îşi vor găsi locul său în casa europeană comună", scrie fostul asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, David A. Merkel. Potrivit lui, integrarea europeană este calea cea mai sigură şi cea mai rapidă pentru aducerea prosperității în regiune şi în Statele Unite ale Americii.


Potrivit lui, în Republica Moldova se creează o şansă reală de succes. În cazul în care, ca urmare a alegerilor de la sfârșitul lunii noiembrie se va crea o coaliţie puternică, capabilă să aleagă un nou preşedinte, Statele Unite și Uniunea Europeană vor trebui să demonstreze disponibilitatea sa de a soluționa cele mai importante probleme pentru ambele părți.

"Trebuie să profităm de avantajele pe care ni le oferă summit-ul OSCE de la Kazahstan care va avea loc în decembrie, pentru a adopta o rezoluţie reală pentru conflictul din Transnistria. Noi trebuie să cerem la cel mai înalt nivel retragerea trupelor ruse din Transnistria. Este evident că aceste forţe, care acţionează sub masca "trupelor de menţinere a păcii din partea CSI" se află acolo doar pentru a ameninţa Chişinăul," consideră David A. Merkel.

"Noi nu credem că Ucraina, Moldova şi Belarus se va îndepărta foarte mult de Moscova, dar putem să-i sprijinim în aspirațiile lor pentru o casă pan-europeană," a mai adăugat Merkel. 

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la cepa.org


0 Comments: