Kjell Nordström - despre cum o companie moldovenească poate avea succes

miercuri, 17 noiembrie 2010

Kjell Nordström - despre cum o companie moldovenească poate avea succes

Expertul internaţional Kjell Nordström,  autorul cărţii „Funky Business”, a răspuns la întrebările celor mai importanţi oameni de afaceri din Moldova, membri ai clubului Pro-Sper, şi a explicat cum poate o companie autohtonă şi o ţară cum este Republica Moldova să obţină succes în business, care este managementul eficient al afacerilor şi, în special, al angajaţilor, precum şi perspectivele dezvoltării economiei mondiale, inclusiv locul Republicii Moldova în acest proces.


În cadrul deschiderii şedinţei clubului, Vlad Plahotniuc, președinte Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), a menţionat că Republica Moldova trebuie să fie dezvoltată în spiritul întreprinzător și inteligenței în afaceri. „Aceste obiective sunt prioritare pentru AOAM. Sunt sigur că sfaturile domnului Nordström vor fi utile atât oamenilor de afaceri deja consacrați, cât și celor începători. Vizita domnului Nordström în Moldova este într-adevăr un eveniment. Şi evenimente de acest gen vor mai fi organizate de AOAM”, a menţionat Plahotniuc.
 
„Cunoaștem din experiența istorică, precum și din cea a altor țări de pe glob că mediul de afaceri este cel care tinde spre realizarea majorității eforturilor în ceea ce privește reformele - politica doar î-l urmează. Nu politicul face reformele, ci mediul de afaceri care lansează primele inițiative. Iar politicul le urmează, elaborând legile și făcând ajustările de rigoare. Continuarea "internaționalizării" (poate globalizării) este foarte importantă. Business-ul trebuie să fie inovațional - aceasta este una din regulile de joc. Business-ul este obișnuit să acționeze sub presiune, există concurență, ceea ce înseamnă că oamenii de afaceri sunt obișnuiți să creeze soluții noi și să găsească idei noi. Ei posedă atât experiența, cât și training-ul și pot aduce această experiență în politică”, a spus Kjell Nordström.

Autorul cărţii „Funky Business”, scrisă în colaborare cu Jonas Ridderstrale şi plasată pe locul 16 printre cele mai bune cărţi de business/leadership din toate timpurile, a venit la Chişinău să împărtăşească din experienţa sa acumulată timp de 20 de ani în companii multinaţionale, printre care Nokia, Sony şi Volvo. 

În anul 2005 Kjell Nordström era plasat în clasamentul bianual global Thinkers 50 al celor mai importanţi gânditori din domeniul managementului, pe locul nouă din întreaga lume. Este considerat „copilul teribil într-o nouă lume a afacerilor”. Kjell Nordström este profesor la Şcoala de Economie din Stockholm. Ţine prelegeri în toată lumea şi este considerat un „rebel cu o cauză”. A colaborat cu guvernul Tony Blair. Aria sa de expertiză acoperă zona de strategie corporativă, companii multinaţionale şi fenomenul de globalizare.


sursa: Unimedia

0 Comments: