Bloomberg: Zona euro cade ca un joc de domino, problema este moneda unică

marți, 16 noiembrie 2010

Bloomberg: Zona euro cade ca un joc de domino, problema este moneda unică
Foto: europa.eu

Criza care a împins Grecia către FMI şi este pe cale de a îngenunchea Irlanda va ataca pe rând statele din zona euro până va determina destrămarea uniunii monetare, deoarece problema fundamentală este chiar moneda euro, consideră Matthew Lynn, editorialist Bloomberg şi autor al unei cărţi despre criza din Grecia. Potrivit acestuia, singura soluţie de a pune capăt permanent "jocului de domino" este împărţirea zonei euro în "zone monetare", adică grupuri de state cu nevoi similare de politică monetară. 


Lynn observă că, pentru fiecare ţară, criza pare să plece de la motive foarte diferite - probleme fiscale în Grecia, un sistem bancar prăbuşit în Irlanda, deficit bugetar în Portugalia, căderea pieţei imobiliare în Spania, datoria publică uriaşă în Italia sau un sistem învechit de asistenţă socială din Franţa - iar singurul numitor comun este moneda euro. 

"După ce Irlanda va primi un bailout de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, vom auzi destule poveşti liniştitoare despre cum a fost oprită criza, a fost stabilizată zona euro, iar moneda unică a fost salvată. Va reapărea retorica grandioasă despre importanţa proiectului european, speculatorii vor fi condamnaţi de la un capăt la altul al continentului. Nu credeţi un cuvânt", zice autorul.

Potrivit lui, Euro a devenit o maşină de falimente. "Este un efect de domino, iar cu fiecare bailout faliile din interiorul zonei euro se lărgesc tot mai mult. Procesul nu se va sfârşi până când nu se va renunţa la moneda unică", scrie Lynn. 

Sursa: money.ro


0 Comments: