Sky News: Rusia ar urma să găzduiască 80% din deşeurile nucleare din lume

marți, 16 noiembrie 2010

Sky News: Rusia ar urma să găzduiască 80% din deşeurile nucleare din lume
Comentariu: Deşeuri nucleare în Rusia
Foto: businessweek.com

Rusia ar urma să depoziteze cele mai multe deşeuri nucleare din lume, în urma unui acord cu Statele Unite, care prevede trimiterea la Moscova a tuturor reziduurilor atomice de la centralele americane, adică 80% din totalul din lume, relatează Sky News.


Acordul a fost retras de preşedintele George W. Bush, dar trimis din nou în Congres de Barack Obama.

Activiştii ecologişti avertizează că Rusia va deveni o groapă internaţională de gunoi radioactiv. "Miliarde de dolari vor intra în buzunarele birocraţilor, însă ruşii de rând se vor confrunta cu un risc mult crescut de accidente nucleare", a subliniat Vladimir Ciubrov, de la Greenpeace.

El a arătat Sky News imagini secrete obţinute de la un laborator de cercetare din apropiere de un centru nuclear din Urali. Fotografiile arată fetuşi deformaţi, avortaţi de femeile care locuiesc în zona contaminată. 

Autorităţile ruse intenţionează să extindă un centru de depozitare a deşeurilor nucleare din Siberia, din apropiere de localitatea Jeleznogorsk.

"De ce ar trebui ca Rusia să primească reziduurile după ce altcineva primeşte energia? Este ca şi cum ţi-ai trimite vasele murdare la vecini - cu o mare diferenţă - vasele nu sunt radioactive", a afirmat ecologistul Nikolai Zubov.

Primirea unor cantităţi mari de materiale radioactive provoacă şi temeri legate de securitate. O înregistrare video arată cum un activist reuşeşte să intre într-una dintre cele mai periculoase astfel de centre din lume.

0 Comments: