MAE al Ucrainei: Semnele de la frontiera moldo-ucraineană au fost demontate pentru a înlătura o greșeală. Andrei Popov: Nu trebuie să ”turnăm gaz pe foc”

joi, 18 noiembrie 2010

MAE al Ucrainei: Semnele de la frontiera moldo-ucraineană au fost demontate pentru a înlătura o greșeală. Andrei Popov: Nu trebuie să ”turnăm gaz pe foc”

"Autorităţile ucrainene au demontat semnele de frontieră de stat moldo-ucraineană aflate în preajma satului Palanca pentru a înlătura eroarea care a avut loc în timpul procedurii de delimitare".  Declarația aparține directorului departamentului politici informaționale a Ministerului de externe a Ucrainei, Oleg Voloșin, oferită pentru RIA Novosti, explicând incidentul care a avut loc recent la frontiera moldo-ucraineană, când nişte stâlpi de frontieră au fost demontați de autorităţile ucrainene lângă satul Palanca. 

Pe de altă parte, ministrul adjunct  al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, a declarat pentru Europa Liberă că ”nu e cazul să escaladăm situația și să turnăm gaz pe foc”, pentru că negocierile privind demarcarea frontierei mai continuă și vor continua în mod normal.

Voloșin a recunoscut că Ucraina a acţionat în mod unilateral, dar a subliniat că în repetate rânduri Kievul a propus Chişinăului să rezolve această problemă, dar, din păcate, partea moldovenească a luat o poziție neconstructivă. Potrivit lui, acum câţiva ani grupul de lucru moldo-ucrainean de demarcare a frontierei a greşit în selectarea locului unde au fost instalate cele două semne de frontieră. Mai târziu, această problemă a fost identificată bilateral de către grupul de lucru.


La rândul său, Popov a explicat că greşelile comise în amplasarea anumitor stâlpi se datorează faptului că hărțile obținute de pe datele din cosmos nu corespund cu hărțile făcute în 1999, când a fost semnat Tratatul de frontieră cu Ucraina. ”De câţiva ani de zile partea ucraineană insistă, interpretează în interesul său. Mărturisesc că şi în cazul R. Moldova noi avem câteva situaţii în care, în opinia noastră, stâlpii pe care i-am amplasat anterior nu corespund acestor hărți. E vorba de câţiva metri, ca să ne înţelegem, nu e vorba de km, de sute de ha. Chiar dacă ne-am porni pe acelaşi făgaş şi unilateral am scoate stâlpii pe care deja i-am pus de comun acord anterior, am ajunge foarte departe”, a precizat Popov.

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a subliniat că deși, ”cineva încearcă, înainte de alegeri, să toarne gaz pe foc, să ne certe, noi nu vrem să escaladăm relaţiile, vom continua negocierile în mod normal”. Totodată, reprezentantul Ministerului de Externe al Ucrainei speră că Chișinăul va înțelege situația: ”Noi nu dorim să provocăm o tensiune artificială”, a spus Voloșin.

UNIMEDIA amintește că luni seara – partea ucraineană, în mod unilateral, fără a avea nici un fel de acord şi accept din partea moldovenească, a demontat stâlpii săi din partea sa, doi, de-o parte şi de altă parte a drumului de la Palanca, în regiunea Maiaki. Stâlpul moldovenesc, de-o parte şi de alta a drumului, a rămas. Frontiera de 1222 de km dintre Republica Moldova şi Ucraina este în proces de demarcare. La nord, 300 de km şi la sud 470 de km, deja au fost marcate. Sunt doar câteva segmente la sud rămase nedemarcate şi un segment de 450 km pe sectorul central transnistrean, procesul de demarcare preliminară care a fost început în ianuarie 2010.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la rian.ru/europalibera.org


0 Comments: