Moldova a încheiat un acord de colaborare cu România în sectorul agricol. "Văzut şi făcut", strategia propusă de români

joi, 18 noiembrie 2010

Moldova a încheiat un acord de colaborare cu România în sectorul agricol.
Foto: adevarul.ro

Astăzi, 18 noiembrie 2010, la Chişinău au fost semnate un acord de colaborare moldo-român şi un memorandum cu USAID, menite să acorde suportul tehnic şi financiar sectorului agro-alimentar din Republica Moldova. Acordul a fost încheiat între Agenţiile de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA) din Moldova şi România şi Agenţia română de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). "Este un act istoric pentru noi", a ţinut să aprecieze Octavian Ciprian Alic, directorul general adjunct al APDRP. 


"Este un acord de colaborare pe termenul lung, care va dura 3 ani şi va presupune realizarea unui schimb de experienţă. Vor fi organizate training-uri, va fi acordată asistenţă financiară şi tehnică, fermierii moldoveni vor merge în România pentru a vedea cum se implementează proiectele şi cum se face business-ul agro-alimentar", a declarat Petru Maleru, director general AIPA din Moldova.

Maleru s-a referit şi la Memorandumul încheiat cu USAID, menţionând că acesta va fi implementat începând cu 1 ianuarie 2011 şi va presupune alocarea a cel puţin jumătate de milion de euro pentru proiecte concrete în domeniul agricol. "Vor fi susţinuţi tinerii antreprenori care îşi vor deschide o afacere în domeniul rural. De asemenea, va fi realizat registrul electronic al terenurilor şi cel al plantaţiilor multianuale", a spus Pentru Maleru. Acesta susţine că banii vor fi acordaţi atât de USAID, cât şi de Banca Mondială, PNUD şi Ministerul Agriculturii din România.

"Prezenţa noastră aici este un act istoric şi un mesaj de susţinere", a menţionat directorul general al Agenţiei române de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Octavian Ciprian Alic. "Fermierii, ţăranii şi întreprinzătorii agricoli vor fi instruiţi nu doar teoretic, ei vor putea să vadă cum au fost implementate proiectele noastre de succes de la anul 2000 încoace", a ţinut să mai adauge directorul Agenţiei. "Văzut şi făcut", aceasta este strategia de parteneriat propusă de Octavian Ciprian Alic, în contextul colaborării moldo-române în sectorul agricol.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


0 Comments: