Barrosso l-a îndemnat pe liderul gergian, Mihail Saakașvili, să depună o cerere de aderare la UE

joi, 18 noiembrie 2010

Barrosso l-a îndemnat pe liderul gergian, Mihail Saakașvili, să depună o cerere de aderare la UE
Foto: telegraf.by

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a îndemnat pe liderul georgian, Mihail Saakaşvili, să depună o cerere oficială de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă comun, la Bruxelles. Potrivit oficialului european, acest pas va contribui la aprofundarea relațiilor dintre Georgia și UE și va face țara mult mai atractivă.


La rândul său, Saakașvili a menționat că integrarea în UE este alegerea geopolitică a țării sale. ”Este o cale lungă și dificilă, dar suntem dispuși să o parcurgem, pentru că suntem adepți ai valorilor europene și vrem să fim parte a comunității europene”, a explicat liderul georgian.

Vizita lui Saakașvili la Bruxelles este corelată cu invitația adresată președintelui Georgiei din partea Parlamentului European, unde acesta va ține un discurs la 23 noiembrie.

Mihail Saakașvili a pledat pentru eurointegrarea Georgiei de când a venit la putere. Anterior, liderul gergian susținea că țara sa va deveni membru al UE în 2009. Uniunea Europeană a susținut traseul integrării europene adoptat la Tbilisi, dar procesul de integrare se tergiversa din cauza conflictelor locale nereglementate, care au avut loc în Georgia.

Cu toate acestea, unele succese în ce privește facilitarea regimul de vize pentru cetățenii georgieni, au fost obținute. Cât despre cetățenii UE, Georgia a abolit regimul de vize pentru aceștia în 2005.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la lenta.ru


0 Comments: