LISTA NEAGRĂ! Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat a prezentat lista politicienilor compromiși. Vezi cei 30 de candidați care nu merită să te reprezinte în viitorul Parlament

vineri, 19 noiembrie 2010

LISTA NEAGRĂ! Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat a prezentat lista politicienilor compromiși. Vezi cei 30 de candidați care nu merită să te reprezinte în viitorul Parlament

22 candidați de pe lista PCRM, 3 - de la PLDM, 2 persoane de la PDM și PL și un candidat de pe lista AMN - aceasta este lista neagră a candidaților la funcția de deputat care nu întrunesc criteriile de integritate morală, în opinia Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat. 

Timp de 3 luni, un grup de jurnaliști de investigație s-au documentat referitor la listele candidaților la funcția de deputat din partea partidelor politice cu șanse reale de a accede în Legislativ. Monitorizarea s-a desfășurat în baza a 7 criterii: declararea averii și corespunderea acesteia cu proprietățile real deținute, utilizarea resurselor administrative în folos personal sau de partid, maladministrarea funcțiilor publice și private pe care le-au deținut candidații până la lansarea în politică (plata impozitelor, amenzilor), comportament împotriva statului de drept (acțiuni coruptibile), imaginea publică (implicarea în scandaluri publice), traseismul politic (migrarea politică). 


Au fost monitorizați candidații care au șanse reale de a accede în Parlament, prioritate având acei candidați care au deținut anterior funcții publice. Chiar dacă liderii partidelor politice au fost monitorizați, informația referitor la aceștia nu a fost dată publicității, pentru a nu diminua credibilitatea societății în formațiunile politice.

Lista cu cei 30 de candidați care nu întrunesc criteriile de integritate morală a fost prezentată partidelor politice vizate.  ICPC a oferit formațiunilor politice posibilitatea de a contesta rezultatele monitorizării sau de a retrage candidații compromiși de pe listele lor. Deocamdată, nici un candidat nu a fost retras din listele electorale.

Dacă președinții partidelor parlamentare, care nu au corespuns criteriilor, ar fi fost incluși în listă, potrivit lui Petru Macovei, doar unul din cei patru lideri AIE nu ar fi figurat printe cei 30 de candidați compromiși, iar 95 la sută din liderii partidelor extraparlamentare s-ar regăsi în listă.

Partidul Democrat:
1. Dumitru Diacov
2. Petru Axenti

Partidul Liberal:
1. Mihai Moldovanu 
2. Ștefan Urâtu

 Alianța Moldova Noastră:
1. Alexandru Oleinic

Partidul Comuniștilor 
1. Iurie Muntean
2. Zinaida Greceanâi 
3. Maria Postoico
4. Mark Tkaciuk
5. Igor Dodon
6. Vadim Mișin
7. Vladimir Vitiuc 
8. Zagorodnii Anatolii
9. Violeta Ivanova
10. Vasilii Șova
11. Oxana Domenti
12. Zinaida Chistruga
13. Oleg Reidman
14. Miron Găgăuz
15. Alexandr Bannicov
16. Vasile Panciuc
17. Gheorghe Popa
18. Eduard Mușuc
19.Artur Resetnicov
20. Anatolie Popusoi
21. Vasile Iovv
22. Petru Porcescu

Partidul Liberal Democrat din Moldova 
1. Vladimir Hotineanu
2. SimionFurdui
3. Ion Butmalai

Președintele Asociației Presei Independente, Pentru Macovei a precizat că ICPC nu va îndemna votarea împotriva unui candidat și nu va emite ”verdicte”, ci va informa. Listele ”negre” vor fi difuzate gratuit în toată țara, în tiraj de 200 mii de exemplare. Bugetul campaniei este de circa 90 mii dolari, oferiți de Fundația ”Soros”. 


UNIMEDIA precizează că și în 2009, comuniștii prevalau pe lista întocmită de ICPC. Au fost monitorizați circa 200 de candidați, din care 56 au intrat în lista celor compromiși. Niciun candidat nu a fost scos de pe listă. Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat a fost lansată în noiembrie 2008 și a întrunit șapte organizații neguvernamentale.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: