(Video) Liga Tineretului Rus revine: Vom protesta până conducerea nu va demonta piatra comemorativă

miercuri, 17 noiembrie 2010

(Video) Liga Tineretului Rus revine: Vom protesta până conducerea nu va demonta piatra comemorativă
Foto: UNIMEDIA

Liga Tineretului Rus cere demonatarea pietrei comemorative din PMAN

Reprezentanţii din Liga Tineretului Rus au organizat astăzi, 17 noiembrie 2010, un flash-mob prin care solicită conducerii statului să demonteze piatra comemorativă instalată în faţa Guvernului. "Nu înţelegem de ce această piatră mai stă aici. Cerem conducerii să o scoată. Vom continua să realizăm acţiuni de protest până piatra nu va fi demontată", a declarat secretarul serviciului de presă al Ligii Tineretului Rus, Elena Balandina. Acţiunea a avut loc în faţa clădirii Guvernului, pe care Balandina a ţinut de cuviinţă să-i spună Parlament.


"Perioada sovietică nu a fost pentru Republica Moldova o perioadă de ocupaţie, ci de înflorire", spune Balandina. Această consideră că prezenţa acestei pietre comemorative deranjează şi ofensează pe fiecare cetăţean al Republicii Moldova.

"Pe parcursul timpului au existat victime şi pe partea românilor, şi ruşilor, şi moldovenilor, dar aceste evenimente sunt deja istorie", a mai spus secretarul serviciului de presă al Ligii Tineretului Rus. La întrebarea jurnaliştilor cu ce notă a absolvit cursul de istorie, Elena Balandina s-a abţinut de la răspuns şi comentarii.

Amintim că în cadrul unei acţiuni similare, membrii Ligii au declarat că decizia Curții Constituționale, potrivit căreia Decretul lui Ghimpu cu privire la desemnarea zilei de 28 iunie Zi a Ocupației Sovietice este anticonstituțional, este un motiv legal pentru a demonta piatra comemorativă.

UNIMEDIA amintește că piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist, instalată în fața Guvernului, a fost dezvelită la 28 iunie 2010, ca urmare a Decretului semnat de președintele interimar, Mihai Ghimpu, potrivit căruia ziua de 28 iunie 1940 este desemnată Zi a ocupației sovietice. Ulterior, în urma unei contestații a comuniștilor, CC a decis că acest decret este anticonstituțional, însă piatra comemorativă a rămas în fața Guvernului. 

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


0 Comments: