Jaroslaw Kaczynski vrea sprijinul SUA în investigarea catastrofei de la Smolensk

miercuri, 17 noiembrie 2010

 Jaroslaw Kaczynski vrea sprijinul SUA în investigarea catastrofei de la Smolensk
Foto: cotidianul.ro

Politicianul polonez de opoziţie Jaroslaw Kaczynski va cere ajutorul Statelor Unite în investigarea accidentului de avion produs în aprilie în vestul Rusiei, în care a murit fratele său geamăn, preşedintele Lech Kaczynski, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.


Kaczynski, care a pierdut alegerile prezidenţiale anticipate organizate după moartea fratelui său, l-a criticat în mod constant pe preşedintele Bronislaw Komorowski pentru eşecul acestuia în investigarea adecvată a catastrofei.

De această dată, Kaczynski i-a scris o scrisoare unui congresmen american, în care îi cere ajutorul în investigarea acestui accident din vestul Rusiei, în care a decedat cuplul prezidenţial polonez.

Membrii partidului conservator al lui Kaczynski, Lege şi Justiţie, vor înmâna scrisoarea în timpul vizitei lor în Statele Unite, care va avea loc până la sfârșitul lunii noiembrie.

Iniţiativa a provocat deja nemulţumire în conducerea ţării. "Este absolut scandalos, la limita trădării", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Pawel Gras, pentru postul de radio Zet, calificând iniţiativa drept "inadmisibilă". Consilierul prezidenţial Tomasz Nalecz a declarat, la rândul său, că partidul lui Kaczynski se "joacă cu focul".

Fratele geamăn al preşedintelui decedat a declarat că actualul guvern polonez a lăsat investigarea accidentului în mâinile unei puteri ostile-Rusia. "Din anumite motive, care trebuie explicate în faţa naţiunii, premierul Tusk are încredere în această putere", spune Kaczysnki.

Premierul Donald Tusk consideră că nu este nevoie ca accidentul să fie investigat de o comisie internaţională şi declară că guvernul a făcut totul pentru a scoate la lumită cauzele catastrofei şi ca nu va permite ca accidentul de la Smolensk să înrăutăţească relaţiile cu Rusia. Tusk a precizat că partidul Lege şi Justiţie al lui Jaroslaw Kaczynski a transformat accidentul în intrument politic pentru că nu are altceva de oferit Poloniei.

0 Comments: