Acţionarul majoritar Petrom pus sub acuzare pentru tranzacţii pe bază de informaţii privilegiate

joi, 18 noiembrie 2010

Acţionarul majoritar Petrom pus sub acuzare pentru tranzacţii pe bază de informaţii privilegiate
Foto: ziar.com

CEO-ul grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al companiei petroliere Petrom, a fost pus sub acuzare de procurorii austrieci pentru tranzacţii bursiere pe bază de informaţii privilegiate (insider trading), informează Reuters. Acuzarea lui Wolfgang Ruttenstorfer a fost confirmată de Thomas Vecsey, purtătorul de cuvânt al procuraturii austriece.


Ancheta împotriva CEO-ului grupului OMV a început în urmă cu mai multe luni şi vizează vânzarea pachetului pe care compania austriacă îl deţinea la grupul maghiar MOL. Wolfgang Ruttenstorfer a respins acuzaţiile, afirmând că nu a făcut nimic incorect. "Eu am acţionat corect mereu. Nu văd niciun motiv să demisionez", a spus executivul.

După ce a eşuat în realizarea unei fuziuni cu MOL, OMV a vândut în martie 2009 participaţia de 21% la compania maghiară. CEO-ul OMV. Wolfgang Ruttenstorfer a anunţat însă cu o săptămână înainte de publicarea tranzacţiei că nu intenţionează să vândă. Cu toate acestea, el a cumpărat în acest interval acţiuni OMV în valoare de 620.000 de euro, care au crescut în valoare după anunţul vânzării.

OMV este acţionarul majoritar al Petrom (SNP), cea mai mare companie românească, şi deţine totodată în România o reţea de benzinării sub brandul propriu. Grupul controlează 51% din acţiunile Petrom, Ministerul Economiei are o participaţie de 20,6%, iar Fondul Proprietatea deţine o participaţie de 20,11%, restul titlurilor fiind listate la bursă.

Sursa: zf.ro


0 Comments: